Øyets anatomi

Øyet inneholder mange ulike komponenter, som på et svært fasinerende vis fungerer sammen for at du skal kunne se og tolke omverdenen. Hver bestanddel fyller en viktig funksjon for synet. Her kan du lese mer om disse bestanddelene.

Øyets anatomi

Pupillen

Pupillen ser ut som en sort prikk i midten av regnbuehinnen (iris), men det er egentlig en åpning som regulerer hvor mye lys som slipper inn i øyet.
Les mer om Pupillen

Den blinde flekken (Papillen)

Den blinde flekk, eller papillen som det heter på fagspråket, er et område på netthinnen der det ikke finnes noen lyssensitive synsceller (fotoreceptorer) som kan oppfatte lyset som kommer inn i øyet.
Les mer om Den blinde flekk – papillen

Glasslegemet (Corpus vitreum)

Glasslegemet (corpus vitreum) er en geléaktig væske som fyller rommet mellom netthinnen og linsen
Les mer om Glasslegemet – corpus vitreum

Den gule flekken (Makula)

Den gule flekken, eller makula som det heter på latin, er et lite område i midten av netthinnen.
Les mer om Den gule flekken – makula

Hornhinnen (Cornea)

Hornhinnen, eller cornea som den heter på latin, er den gjennomsiktige hinnen som sitter foran regnbuehinnen og pupillen.
Les mer om Hornhinnen – cornea

Linsen

Linsen sitter bak regnbuehinnen og er en av øyets lysbrytende komponenter. Den er formet som en skive, og henger i tynne tråder som fester seg ved strålelegemet (corpus ciliare).
Les mer om Linsen

Netthinnen (Retina)

Lengst bak i øyet sitter netthinnen, en tynn hinne som dekker øyebunnens innside. Den er omtrent en halv millimeter tykk og består av ti lag, deriblant tre med nerveceller og to med synapser.
Les mer om Netthinnen – retina

Regnbuehinnen (Iris)

Regnbuehinnen, eller iris som den også kalles, er et farget vev som er lokalisert rundt pupillen, mellom linsen og hornhinnen.
Les mer om Regnbuehinnen – iris

Synsnerven (Nervus opticus)

Synsnerven er den nerven som overfører synsinntrykk fra netthinnen til hjernen. Den er en bunt nervetråder som går fra hvert øye og til slutt når synssenteret i hjernen. 
Les mer om Synsnerven

Bestill time

Se hvilke tider som er tilgjengelig akkurat nå


Eller bestill via telefon på 23 96 03 92