Pupillen ser ut som en sort prikk i midten av regnbuehinnen (iris), men det er egentlig en åpning som regulerer hvor mye lys som slipper inn i øyet. Pupillen sammenlignes ofte med blenderen på et kamera, og pupillen fungerer på akkurat samme vis ved at størrelsen på hullet regulerer hvor mye lys som kommer inn.
Pupillstørrelsen kan variere mellom omtrent 1,5 millimeter og 8 millimeter.
Pupillens funksjon er å regulere mengden lys som kommer inn i øyet. Dette for at lysmengden i øyet skal være så optimalt for synet som mulig når lysstyrken utenfra varierer.
Når det er lyst, skal pupillen trekke seg sammen for å ikke slippe inn så mye lys at det medfører blending. Når det er mørkt må pupillen utvide seg for å slippe inn så mye lys som mulig, slik at synscellene kan motta så mye av de lyssvake synsinntrykkene som mulig.
Denne tilpassingen skjer gjennom refleksmessige sammentrekninger og utvidelser av den omkringliggende regnbuehinnen. Alt dette styres av hjernen helt automatisk. Lyset utenfra går først gjennom den gjennomsiktige hornhinnen, så passerer det pupillen og videre gjennom linsen før de treffer synscellene i netthinnen. Synscellene omformer lyset til nervesignaler som videre sendes til hjernen via synsnerven. Hjernen tar imot nervesignalene og sender tilbake signaler til øyet, med beskjed om at pupillens størrelse må tilpasses. Pupillens størrelsesendring skjer raskt. Allikevel tar det opptil en halv time før vi ser optimalt når vi beveger oss fra lys til mørke, og omtrent 5 min fra mørke til lys. Dette skyldes lysadaptasjonen i sansecellene, som står for den klart største delen av vår evne til å tilpasse oss ulike lysstyrker.
Med alderen mister musklene i pupillen noe av sin styrke og evne til åpne opp øyets blenderåpning. Derfor har eldre ofte en mindre pupille, som er mindre fleksibel enn hos yngre. Dette er noe av årsaken til at eldre trenger mer lys enn yngre når de for eksempel leser.
Pupillen ser sort eller mørkebrun ut på grunn av at nesten alt lys som kommer inn i øyet absorberes av vevet som kler øyets innside. I netthinnen ligger det er pigmentlag bak synscellene som har som oppgave å hindre at innkommet lys reflekteres tilbake og treffer nye steder på netthinnen. Det ville vært svært forstyrrende for synet hvis lyset ble kastet rundt inne i øyet som i en speilhall. Det er kun 0,05% av lyset som reflekteres tilbake ut av pupillen igjen, hvilket er årsaken til at pupilleåpningen er så mørk.
Se hvilke tider som er tilgjengelig akkurat nå
Eller book via telefon på 800 22 636