Regnbuehinnen (iris)

Regnbuehinnen, eller iris som den også kalles, er et farget vev som er lokalisert rundt pupillen, mellom linsen og hornhinnen.

Regnbuehinnen omslutter pupillen og justerer dens størrelse.

Regnbuehinnen justerer pupillens størrelse

Regnbuehinnen justerer pupillens størrelse ut i fra lysintensiteten til en hver tid. Dette gjør den ved hjelp av to muskler, en ringmuskel og en radiærmuskel. Når det er lyst utløses en refleks som medfører at regnbuehinnens ringmuskel drar seg sammen for å gjøre pupillen mindre og dermed slippe inn mindre lys i øyet. Når det blir mørkere, utvides pupillen med hjelp av regnbuehinnens radiærmuskel slik at det kan slippes inn mer lys. Alt dette for å gi synscellene i netthinnen den beste mulige lysmengden.

Øyefargen din sitter i regnbuehinnen

I regnbuehinnen finnes pimentet melanin, som bestemmer hvilken øyefarge du har. Det er akkurat den samme typen pigment som bestemmer hud- og hårfarge. De vanligste øyefargene er brunt og blått. Men det er rundt 2% av befolkningen som kan definerer øynene sine som helt grønne. En høy konsentrasjon av melanin gir mørkere øyne, hvilket er tilfellet med brunøyde mennesker. En lav konsentrasjon av melanin gir lysere øyne som er tilfellet hos blåøyde mennesker. Grønnøyde personer har en liten mengde av det gule pigmentet lipokrom i kombinsajon med egenskapene til blå iris.

Spør oss

Book tid

Se hvilke tider som er tilgjengelig akkurat nå

Eller book via telefon på 800 22 636

Ring oss

Kundeservice
Man – Fre 08:00 – 15:30
23 96 03 92

Stille et spørsmål

Lære mer

Gratis brosjyre
Last ned

Se prisene våre
Pris øyelaser
Pris linsebytte

Book en undersøkelse
Book nå