Den blinde flekken

Den blinde flekk, eller papillen som det heter på fagspråket, er et område på netthinnen der det ikke finnes noen lyssensitive synsceller (fotoreceptorer) som kan oppfatte lyset som kommer inn i øyet. Derfor navnet den blinde flekk. Synsnerven forlater øyet i dette området, og derfor er det ikke plass til fotoreceptorer.

Blinde flekken (papillen) er et område på netthinnen som mangler lyssensitive synsceller (fotoreseptorer).

Hvorfor finnes den blinde flekken?

Den blinde flekk sitter der synsnerven løper ut fra øyet, helt bakerst i øyet litt mot nesen for sentralsynet. Man kan si at det er en oppsamlingsplass for synscellenes nervetråder (axoner). Her samles nervetrådene for å buntes sammen og tilsammen skape synsnerven som leder synsinntrykkene videre mot synssenteret i hjernen.

Kan man merke den blinde flekken?

Til daglig kan du ikke merke din blinde flekk, siden et ene øyet kompenserer for det andre. Den delen av synet som i det venstre øyet forsvinner i den blinde flekken, ses i stedet av det høyre øyet, og vice versa. Høyre øyet har sin blinde flekk til høyre i synsfeltet og venstre øyet har sin blinde flekk til venstre i synsfeltet. Årsaken til at den blinde flekken ikke merkes når du lukker igjen det ene øyet, er fordi hjernen har en utrolig evne til å fylle hull i synsfeltet.

Det går dog an å finne sin blinde flekk. Eksperimentet går ut på at du tar et hvitt papir og tegner et kryss og en ring ca. to centimeter fra hverandre. Tegn ringen på venstre side for krysset. Hold deretter papiret foran deg og hold for høyre øyet. Fest blikket på krysset med venstre øyet og flytt papiret langsomt nærmere ansiktet. Dersom du holder blikket fortsatt på krysset så vil ringen forsvinne ut av synsfeltet ved en viss avstand. Da har du funnet venstre øyets blinde flekk!

Spør oss

Book tid

Se hvilke tider som er tilgjengelig akkurat nå

Eller book via telefon på 800 22 636