Glasslegemet

Glasslegemet (corpus vitreum) er en geléaktig væske som fyller rommet mellom netthinnen og linsen. Den fyller den største delen av øyets indre, og har som oppgave å holde øyet utspent og presse netthinnen på plass.

Glasslegemet er en geléaktig masse som fyller øyets indre.

Glasslegemet består i hovedvekt av vann (98-99%), men også en liten mengde hyaluronsyre, hvilket gir den en seigtflytende konsistens, samt fibre, salter og immunceller. Med alderen endrer glasslegemet karakter og blir mer tyntflytende.

”Fluer” i  synfeltet kommer fra glasslegemet

Glasslegemet skal helst være helt gjennomsiktig siden lysstrålene som kommer inn i øyet passerer den på sin vei mot netthinnen.

Det er vanlig at det oppstår uklarheter i glasslegemet. Disse skyldes som regel aldersbetingede endringer i som gjør at vevet ”klumper seg”. Disse uregelmessighetene kaster skygge på netthinnen og ses som flyvende ”fluer”, flekker eller tråder/spindelvev og kalles for floaters (muscae volitantes). Dette er helt ufarlig.

Noen ganger kan ”fluene” skyldes en helt vanlig tilstand som glasslegemeavløsning. Dersom fluene kommer raskt eller plutselig øker i antall, kan det dog være et tegn på den alvorligere tilstanden netthinneavløsning. Derfor er det viktig å undersøke hva raskt tiltagende antall «fluer» kommer av, særlig hvis du også opplever å se lysglimt eller skygger i synsfeltet.

Spør oss

Book tid

Se hvilke tider som er tilgjengelig akkurat nå

Eller book via telefon på 800 22 636