Glasslegemet (corpus vitreum) er en geléaktig væske som fyller rommet mellom netthinnen og linsen. Den fyller den største delen av øyets indre, og har som oppgave å holde øyet utspent og presse netthinnen på plass.
Glasslegemet består i hovedvekt av vann (98-99%), men også en liten mengde hyaluronsyre, hvilket gir den en seigtflytende konsistens, samt fibre, salter og immunceller. Med alderen endrer glasslegemet karakter og blir mer tyntflytende.
Glasslegemet skal helst være helt gjennomsiktig siden lysstrålene som kommer inn i øyet passerer den på sin vei mot netthinnen.
Det er vanlig at det oppstår uklarheter i glasslegemet. Disse skyldes som regel aldersbetingede endringer i som gjør at vevet ”klumper seg”. Disse uregelmessighetene kaster skygge på netthinnen og ses som flyvende ”fluer”, flekker eller tråder/spindelvev og kalles for floaters (muscae volitantes). Dette er helt ufarlig.
Noen ganger kan ”fluene” skyldes en helt vanlig tilstand som glasslegemeavløsning. Dersom fluene kommer raskt eller plutselig øker i antall, kan det dog være et tegn på den alvorligere tilstanden netthinneavløsning. Derfor er det viktig å undersøke hva raskt tiltagende antall «fluer» kommer av, særlig hvis du også opplever å se lysglimt eller skygger i synsfeltet.
Se hvilke tider som er tilgjengelig akkurat nå
Eller book via telefon på 800 22 636
Chat med Chatbot.
Kundeservice
Man – Fre 08:00 – 15:30
23 96 03 92