Er det større risiko for betennelse i hornhinnen ved kontaktlinser enn ved laserkorrigering?

Vi vet alle at det ikke er spesielt hygienisk å pirke seg selv i øyet, men som kontaktlinsebrukere gjør vi det daglig. Hver morgen og hver kveld når vi setter inn og fjerner linsene, eller i løpet av dagen for å rette på en ubehagelig linse.

Desto mer du pirker i øynene, desto større er risikoen for infeksjon som kan gi betennelse i øyets hornhinne, såkalt keratitt. Vanlige symptomer er smerter, tårer i øynene, nedsatt syn og følsomhet ovenfor lys. Tilstanden minner mye om en vanlig øyebetennelse, men kan kreve behandling slik at du ikke får varig synshemning.

En amerikansk studie publisert i 2017* viser at du har litt større risiko for betennelse i hornhinnen over tid ved bruk av kontaktlinser sammenlignet med laserbehandling med LASIK-metoden. Kontaktlinser har lenge vert kjent som en risikofaktor for å utvikle keratitt, og det handler om hvilken linse du bruker, hvordan du bruker linsene og hygienen i forbindelse med håndtering.

Men er det større risiko for keratitt etter en synskorrigerende LASIK-behandling enn med kontaktlinser? Den amerikanske studien viser at risikoen for betennelse med LASIK er en engangsrisiko på operasjonstidspunktet, mens betennelse på grunn av kontaktlinser vil øke med årene. Ved kontaktlinser ble 15 av 10 000 tilfeller sett i løpet av en 5-årsperiode og ved LASIK 5 av 10 000 – det er 3 ganger lavere.

Konklusjonen er at forekomsten av keratitt (pga. LASIK eller linsebruk) er lav i begge grupper, men at det over tid er større risiko ved bruk av kontaktlinser enn ved LASIK. Så svaret på spørsmålet er ja, det er litt større risiko for å få betennelse i hornhinnen med kontaktlinser enn ved en LASIK-behandling.

LASIK-metoden innebærer at det lages et tynt lokk i det ytre laget av hornhinnen ved hjelp av en såkalt femsekundslaser. Lokket på hornhinnen legges så til siden, og når synsfeilen er korrigert med laser, legges hornhinnelokket tilbake på plass og fester seg raskt. Du ser umiddelbart etter operasjonen og de fleste kan jobbe som vanlig allerede dagen etter.

Source: Hamilton Eye Institute and Department of Ophthalmology, University of Tennessee Health Science Center, Memphis, Tennessee, USA

Last ned din brosjyre

Bestill tid

Se hvilke tider som er tilgjengelig akkurat nå

Eller book via telefon på 800 22 636

Fortsett å lese

10 ting å tenke på før en øyeoperasjon

10 ting å tenke på før en øyeoperasjon

Når du har bestemt deg for å gjennomføre en synskorreksjon gjenstår avgjørelsen om hvem som skal utføre den. Her får du vite hva som er viktig å tenke på før…

Les mer
Hvilke synsfeil finnes – og hva kan vi gjøre for å korrigere disse?

Hvilke synsfeil finnes – og hva kan vi gjøre for å korrigere disse?

Øyet er et veldig komplekst organ, og det er mange faktorer som kan påvirke dets helse og synskvalitet. Når det gjelder synsfeil er det primært fire typer: nærsynthet, langsynthet, skjeve…

Les mer
Tilgjengelighet hos Memira Eyecenter

Tilgjengelighet hos Memira Eyecenter

Å oppleve frihet uten briller og linser er noe vi i Memira Eyecenter ønsker å kunne tilby til flest mulig.  To av de mest vanlige årsakene til at vi sier…

Les mer

Vanlige spørsmål

Chatt nå

Chatta med kundeservice.

Utenfor åpningstid
Man – Fre 08:00 – 16:30
er det kun chatboter som er tilgjengelig

Ring oss

Kundeservice
Man – Fre 08:00 – 16:30
800 22 636

Stille et spørsmål

Lære mer

Gratis brosjyre
Last ned

Se prisene våre
Pris øyelaser
Pris linsebytte

Book en undersøkelse
Book nå