Kan stress påvirke synet

Det korte svaret er ja! Lengre perioder med økt stress kan påvirke synet, og derfor er det viktig at du kontakter øyelege dersom du opplever symptomer på stressøye.

Hva er stressøye?

Stressøye, også kjent som CSCR (Central serous chorioretinopathy), er en relativt hyppig sykdom i netthinnen i øyet og rammer hovedsakelig aldersgruppen rundt 35-50 år.

Ved stressøyne samler det seg væske bak netthinnen, noe som får netthinnen til å bule ut som en væskefylt blære. Du kan ikke diagnostisere øyebelastning bare ved å se på øyet utenfra, da det ikke er noen synlige endringer i øyet. Du må derfor oppsøkes av øyelege.

Hyppigste symptomer

Netthinnen fortsetter å fungere, men et uklart og mangelfullt fargesyn, samt oppfatningen av at formen blir forvrengt, er symptomer på øyestress. Dette betyr at rette linjer virker skjeve og ting virker mindre for det syke øyet enn for det friske øyet.

Oftest rammer sykdommen bare ett øye, men det kan også ramme begge øynene. Imidlertid finner man ofte tegn på sykdomsaktivitet i det upåvirkede øyet, uten at dette gir symptomer.

Behandling

Man velger i utgangspunktet å vente med behandling som følge av sykdommens spontane forløp og gode prognose, samt at den bakenforliggende årsaken ikke kan behandles.

Legemidler som inneholder binyrebarkhormon bør seponeres dersom dette brukes.

Symptomene på CSCR kan forveksles med andre øyesykdommer av mer eller mindre alvorlig karakter og bør alltid undersøkes av øyelege for å få en korrekt diagnose.

Vi håper dette blogginnlegget har hjulpet deg med å få en større forståelse for hva stressøye er. Hvis du har flere spørsmål, hører vi gjerne fra deg.

Kilde: https://ojenforeningen.dk/artikler/aarehindelaekage-stressoeje

Andre øyesykdommer

Er du nysgjerrig på andre øyesykdommer, så kan du leser meg om de mest vanlige øyesykdommene her

Last ned din brosjyre

Bestill time

Se oversikt over ledige timer hos din nærmeste klinikk

Eller bestill time via telefon på 23 96 03 92

Fortsett å lese

5 ting å glede seg til etter en øyelaseroperasjon

5 ting å glede seg til etter en øyelaseroperasjon

5 ting å glede seg til etter en øyelaseroperasjon Vi har spurt våre pasienter hva som har vært den største endringen i livet deres etter…

Les mer
Trygg og sikker synskorrigerende øyeoperasjon

Trygg og sikker synskorrigerende øyeoperasjon

Vår erfarne og velutdannede team har utført over 500 000 øyeoperasjoner. Vi er her for å hjelpe deg på reisen mot klarere syn og et…

Les mer
Fire grunner til leamus i øyet

Fire grunner til leamus i øyet

Fire grunner til leamus i øyet Opplever du av og til at øyelokket ditt hopper eller vibrerer litt? Her er fire mulige årsaker til disse…

Les mer

Vanlige spørsmål

Ring oss

Kundeservice
Man – Fre 08:00 – 15:30
23 96 03 92

Stille et spørsmål

Lære mer

Gratis brosjyre
Last ned

Se prisene våre
Pris øyelaser
Pris linsebytte

Book en undersøkelse
Book nå