Vondt i hodet……fordi du har upresis korreksjon av synsfeilen din?

Kan synsfeilen være årsaken til trøtte øyne og hodepine?

Mange mennesker plages av hodepine og trøtte øyne. Det flere ikke er klar over er at det kan være synsfeilen din som forårsaker dette, spesielt dersom du bruker briller eller linser som ikke er helt optimale i forhold til synsfeilen.

Mange med ukorrigert eller feil korrigert synsfeil beskriver et ubehag med press bak øynene, banking i tinningen eller en lett dunking i hodet. Det enkleste og raskeste er da å ty til en smertestillende tablett – for det føles som problemet sitter i hodet. Det de heller kunne gjort, er å gå til en optiker og ta en synstest. Enten for å få riktige briller eller linser, eller å gjøre en varig korreksjon av synsfeilen med en synskorrigerende behandling.

«Det er som om hjernen har løsnet og slår mot skallen din hver gang du beveger deg.» Slik kan de med hodepine beskrive sine symptomer. Svært mange mennesker verden over – kvinner, menn og til og med barn – lider jevnlig av lammende smerter som påvirker konsentrasjonen på jobb eller på skolen. Å finne en løsning vil for de fleste betyr en forbedret livskvalitet – og det er ofte lettere enn mange tror, fordi en synshemning ofte er årsaken til hodepinen.

Feil krumning på hornhinnen kan være så mangt, og skape mer en nok av problemer

Det er spesielt langsynte som vil oppleve hodepine som følge av ukorrigert syn, ofte i forbindelse med langvarig lesing eller databruk. Dette kommer av at det er slitsomt for langsynte å holde bilder og objekter på kort avstand i skarpt fokus over lengre tid. Mange mennesker er for øvrig langsynte uten å vite det fordi øynene til en viss grad kompenserer for denne synsfeilen. Den stadige og langvarige anstrengelsen for å alltid se skarpt er for mange årsaken til hodepinen. Dette kan i de aller fleste tilfellene korrigeres med en behandling.

Mindre vanlig, men også en mulig årsak til hodepine, er en ukorrigert latent skjeling (fori). Dette medfører at øyemuskulaturen konstant må arbeide for å holde øynene i korrekt stilling slik at man unngår å se dobbelt. Slike samsynsproblemer kan ofte bedres gjennom riktig synstrening eller briller med prismer. Hodepine som resultat av langsynthet eller latent skjeling kommer ofte etter lange økter med lesing eller arbeid foran en dataskjerm. Hvis du får hodepine eller dobbeltsyn, kan årsaken altså være synsrelatert.

I fremtiden antar vi at det stadig vil bli flere nærsynte, mye på grunn av at vi jobber og leser mer i det daglige, ofte på små skjermer som holdes nært. De som er nærsynte vil også lett oppleve hodepine dersom de går rundt med feil korreksjon. Dette er som regel enkelt å korrigere med en laserbehandling. Hos nærsynte er hornhinnen for krum i forhold til størrelsen på øyet: Den har altså for mye vev sentralt på hornhinnen – om man skal forklare denne synsfeilen veldig stilistisk. En øyelaserbehandling vil derfor pusse bort det overflødige vevet slik at krumningen blir korrekt og derved vil man slippe trøtte og slitne øyne.

Når det gjelder skjeve hornhinner vil det på samme måte som ved nærsynthet kunne gi symptomer som trøtte øyne og hodepine i tillegg til at det gir uklart syn hvis det er ukorrigert eller feil korrigert. Skjeve hornhinner (astigmatisme) betyr ganske enkelt at du ikke har samme styrke i alle akser/retninger på øyet. Dette kan enkelt behandles med øyelaserbehandling.

Plutselig, nesten over natten kom behovet for lesebriller

“Gammelmannsyn” eller på fagspråket presbyopi, er en tilstand som fremtrer rundt 45 års alderen. Dette er noe som de aller fleste vil oppleve og er en helt naturlig anatomisk utvikling som går ut på at den naturlige linsen inne i øyet ikke klarer å tilpasse seg ulike avstander like godt lenger. Når du erkjenner dette problemet, er det kort vei til bruk av lesebriller eller progressive briller. Uten det, vil du føle deg ganske så hemmet når du skal lese liten skrift eller få med deg små detaljer på nært. Alt nært blir tåkete og nesten umulig å se og det kan oppleves som at noen oppgaver blir helt umulige å fortsette med (feks. tre en liten nål).

Det første symptomet på presbypoi er ofte også hodepine i forbindelse med langvarig lesing eller arbeid på pc og skjerm. I tillegg er det skikkelig plagsomt å bruke mye energi på å forsøke se det som er smått. En effektiv måte å løse dette varig på, er et linsebytte. Fordelen med dette er at du kan få godt syn på alle ulike avstander, samt at du slipper få grå stær i fremtiden (hvilket du med stor sannsynlighet vil få så lenge du beholder dine naturlige linser). Et linsebytte korrigerer også nærsynthet, langsynthet og skjeve hornhinner i tillegg til presbyopien.

Slik er øyet ditt bygget opp

Her ser du en skisse av oppbyggingen av øyet, her kan du fint lokalisere hvor de ulike elementene, som skaper en synsfeil, befinner seg. ….egentlig består det av over 4 milllioner elementer, så dette er en prinsipiell skisse uten alle detaljer.

3 av 4 kan korrigere synsfeilen sin med en behandling

Dermed slippe man å  plages med briller eller linser som har litt feil styrke, og ikke minst slipper man risikoen for denne hodepinen som mange  sliter med.  En grundig undersøkelse hos en av våre optikere, vil gi deg svar på hvilke løsning for vil være best for akkurat deg og dine øyne.

Last ned din brosjyre

Bestill time

Se oversikt over ledige timer hos din nærmeste klinikk

Eller bestill time via telefon på 23 96 03 92

Fortsett å lese

5 ting å glede seg til etter en øyelaseroperasjon

5 ting å glede seg til etter en øyelaseroperasjon

5 ting å glede seg til etter en øyelaseroperasjon Vi har spurt våre pasienter hva som har vært den største endringen i livet deres etter…

Les mer
Trygg og sikker synskorrigerende øyeoperasjon

Trygg og sikker synskorrigerende øyeoperasjon

Vår erfarne og velutdannede team har utført over 500 000 øyeoperasjoner. Vi er her for å hjelpe deg på reisen mot klarere syn og et…

Les mer
Fire grunner til leamus i øyet

Fire grunner til leamus i øyet

Fire grunner til leamus i øyet Opplever du av og til at øyelokket ditt hopper eller vibrerer litt? Her er fire mulige årsaker til disse…

Les mer

Vanlige spørsmål