Dame som har mye leamus i øyet. Foto

Fire grunner til leamus i øyet

Opplever du av og til at øyelokket ditt hopper eller vibrerer litt? Her er fire mulige årsaker til disse ufrivillige bevegelsene.

Hva er leamus?

Leamus, de små, spontane sammentrekningene rundt øyet som ofte forveksles med tics, kan være svært plagsomme, men er vanligvis helt ufarlige.

Hva skyldes det?

Dette fenomenet skyldes overaktive muskelfibrer som trekker seg sammen uten at du har kontroll over det. Det klassiske eksempelet er et vibrerende øyelokk, men leamus kan også oppstå andre steder i kroppen, for eksempel i leggene eller baken.

I noen tilfeller kan de ufrivillige vibrasjonene rundt øyet skyldes en kronisk tilstand som kalles blefarospasme. Dette viser seg som ufrivillige blunking eller klemming av øyelokkene, og i alvorlige tilfeller kan det behandles med botox for å lamme musklene.

Hvis du opplever periodiske vibrasjoner i øyelokket, er det sannsynlig at det kan være relatert til livsstilen din. Selv om forskerne ikke har kommet frem til en nøyaktig forklaring på hvorfor dette skjer, er det flere faktorer knyttet til livsstilen som kan påvirke de ufrivillige vibrasjonene.

Fire grunner til leamus

1. Stress

En av de vanligste årsakene til leamus i øyelokket er stress. Høye nivåer av stress kan føre til muskelspenninger, inkludert musklene rundt øyet, noe som kan resultere i vibrerende øyelokk. Det er derfor viktig å finne måter å håndtere stress på, for eksempel ved hjelp av avslapningsteknikker, mosjon eller hobbyer som bidrar til å senke stressnivået.

2. Søvn

Søvn er en annen viktig faktor. Mangel på tilstrekkelig søvn kan føre til økt irritabilitet i musklene, inkludert øyemuskulaturen. Forsøk å etablere sunne søvnvaner ved å sikre deg nok hvile hver natt.

3. Kosthold

Dårlig ernæring kan også spille en rolle i øyelokk-leamus. Mangler i visse næringsstoffer, som magnesium eller kalium, kan påvirke muskelfunksjonen og føre til ufrivillige muskelbevegelser. Det er derfor viktig å opprettholde en balansert og variert kosthold som inkluderer en rekke sunne matvarer.

4. Koffein og alkohol

Koffein og alkohol kan også bidra til leamus i øyelokket. Disse stimulantene kan påvirke nervesystemet og muskelfunksjonen. Reduser inntaket av koffeinholdige drikker som kaffe, te eller energidrikker, samt begrens alkoholforbruket.

Øvelser for å redusere leamusen

Øyestamper eller øyemuskeløvelser kan bidra til å lindre leamus og styrke øyemuskulaturen. Disse teknikkene kan også bidra til å redusere belastningen på øynene etter langvarig skjermbruk.

Når bør du kontakte lege?

Hvis leamusen vedvarer eller blir alvorlig plagsom, bør du oppsøke lege for en grundigere evaluering. Selv om livsstilsfaktorer vanligvis er årsaken til leamus i øyelokket, kan det også være andre underliggende medisinske tilstander som bør utelukkes. En lege kan hjelpe deg med å identifisere og behandle eventuelle underliggende årsaker.

Andre øyesykdommer

Er du nysgjerrig på andre øyesykdommer, så kan du leser meg om de mest vanlige øyesykdommene her

Last ned din brosjyre

Bestill time

Se oversikt over ledige timer hos din nærmeste klinikk

Eller bestill time via telefon på 23 96 03 92

Fortsett å lese

5 ting å glede seg til etter en øyelaseroperasjon

5 ting å glede seg til etter en øyelaseroperasjon

5 ting å glede seg til etter en øyelaseroperasjon Vi har spurt våre pasienter hva som har vært den største endringen i livet deres etter…

Les mer
Trygg og sikker synskorrigerende øyeoperasjon

Trygg og sikker synskorrigerende øyeoperasjon

Vår erfarne og velutdannede team har utført over 500 000 øyeoperasjoner. Vi er her for å hjelpe deg på reisen mot klarere syn og et…

Les mer
Kan man få stressøye av stress

Kan man få stressøye av stress

Lengre perioder med økt stress kan påvirke synet, og derfor er det viktig at du kontakter øyelege dersom du opplever symptomer på stressøye.

Les mer

Vanlige spørsmål