Er det større risiko for betennelse i hornhinnen ved kontaktlinser enn ved laserkorrigering?

Vi vet alle at det ikke er spesielt hygienisk å pirke seg selv i øyet, men som kontaktlinsebrukere gjør vi det daglig. Hver morgen og hver kveld når vi setter inn og fjerner linsene, eller i løpet av dagen for å rette på en ubehagelig linse.

Desto mer du pirker i øynene, desto større er risikoen for infeksjon som kan gi betennelse i øyets hornhinne, såkalt keratitt. Vanlige symptomer er smerter, tårer i øynene, nedsatt syn og følsomhet ovenfor lys. Tilstanden minner mye om en vanlig øyebetennelse, men kan kreve behandling slik at du ikke får varig synshemning.

En amerikansk studie publisert i 2017* viser at du har litt større risiko for betennelse i hornhinnen over tid ved bruk av kontaktlinser sammenlignet med laserbehandling med LASIK-metoden. Kontaktlinser har lenge vert kjent som en risikofaktor for å utvikle keratitt, og det handler om hvilken linse du bruker, hvordan du bruker linsene og hygienen i forbindelse med håndtering.

Den amerikanske studien viser at risikoen for betennelse med LASIK er en engangsrisiko på operasjonstidspunktet, mens betennelse på grunn av kontaktlinser vil øke med årene. Ved kontaktlinser ble 15 av 10 000 tilfeller sett i løpet av en 5-årsperiode og ved LASIK 5 av 10 000 – det er 3 ganger lavere.

Men er det større risiko for keratitt etter en synskorrigerende LASIK-behandling enn med kontaktlinser?

Konklusjonen er at forekomsten av keratitt (pga. LASIK eller linsebruk) er lav i begge grupper, men at det over tid er større risiko ved bruk av kontaktlinser enn ved LASIK. Så svaret på spørsmålet er ja, det er litt større risiko for å få betennelse i hornhinnen med kontaktlinser enn ved en LASIK-behandling.

LASIK-metoden innebærer at det lages et tynt lokk i det ytre laget av hornhinnen ved hjelp av en såkalt femsekundslaser. Lokket på hornhinnen legges så til siden, og når synsfeilen er korrigert med laser, legges hornhinnelokket tilbake på plass og fester seg raskt. Du ser umiddelbart etter operasjonen og de fleste kan jobbe som vanlig allerede dagen etter.

Source: Hamilton Eye Institute and Department of Ophthalmology, University of Tennessee Health Science Center, Memphis, Tennessee, USA

Last ned din brosjyre

Bestill time

Se oversikt over ledige timer hos din nærmeste klinikk

Eller bestill time via telefon på 23 96 03 92

Fortsett å lese

Datainnbrudd hos vår IT-driftsleverandør

Datainnbrudd hos vår IT-driftsleverandør

Memira har blitt utsatt for et angrep på vår IT-driftsleverandør (et såkalt «supply chain attack»). Dette betyr at et selskap som leverer datatjenester til oss…

Les mer
5 ting å glede seg til etter en øyelaseroperasjon

5 ting å glede seg til etter en øyelaseroperasjon

5 ting å glede seg til etter en øyelaseroperasjon Vi har spurt våre pasienter hva som har vært den største endringen i livet deres etter…

Les mer
Trygg og sikker synskorrigerende øyeoperasjon

Trygg og sikker synskorrigerende øyeoperasjon

Trygg og sikker synskorrigerende øyeoperasjon Vurderer du øyekirurgi? Memira gir deg trygghet og kvalitet Det er naturlig å føle ekstra bekymring når det er øynene…

Les mer

Vanlige spørsmål

Chat med vår Chatbot

Chat med Chatbot.

Ring oss

Kundeservice
Man – Fre 08:00 – 15:30
23 96 03 92

Stille et spørsmål

Lære mer

Gratis brosjyre
Last ned

Se prisene våre
Pris øyelaser
Pris linsebytte

Book en undersøkelse
Book nå