Hvilke synsfeil finnes – og hva kan vi gjøre for å korrigere disse?

Øyet er et veldig komplekst organ, og det er mange faktorer som kan påvirke dets helse og synskvalitet. Når det gjelder synsfeil er det primært fire typer: nærsynthet, langsynthet, skjeve hornhinner og alderssyn. Hos Memira kan vi rette opp alle disse synsfeilene med en av metodene våre – her forklarer vi hvordan!

For å forklare hvorfor en synsfeil oppstår og hvordan vi korrigerer feilen vil vi først forklare hva som skjer inne i et øye når en har normalt syn. Alt du ser er lys i forskjellige bølgelengder, og når disse lysstrålene når øyet må de brytes ved hjelp av de lysbrytende delene av øyet. Dette er primært hornhinnen og øyets naturlige linse. Lysstrålene må da møtes og fokusere på et og samme punkt på netthinnen bak på øyet. Dette punktet kalles ‘den gule flekken’ (makulaen) og det er her synsskarphet oppstår.

Nærsynthet – kan korrigeres med øyelaser, et linseimplantat eller linsebytte

Ved nærsynthet brytes ikke lyset på den gule flekken når du ser gjenstander i det fjerne, men i stedet litt foran den gule flekken. Dette resulterer i uskarphet og objektet du ser blir utydelig. Lysstrålene brytes for sterkt ved nærsynthet, noe som kan skyldes forskjellige ting, men generelt kan man si at øyets brytningstyrke er for sterk i forhold til øyets form eller størrelse.

Formen på hornhinnen, linsen og øyet i seg selv spiller dermed en rolle. Du kan korrigere denne typen synsfeil ved for eksempel å endre formen på hornhinnen. Det gjør du med en øyelaser, ved hjelp av en linse med individuelt tilpassede styrker, ved utskiftning av linser eller linseimplantater. Hvilken metode som passer best for deg avhenger blant annet av alder, størrelsen på synsfeilen og forholdene i øyet.

Langsynthet – kan korrigeres med øyelaser, linseimplantat eller linsebytte

Langsynthet er omvendt av nærsynthet. Det vil si at øyets brytningstyrke er for svak og lysstrålene brytes på et punkt bak den gule flekken i stedet for på den gule flekken når du ser på gjenstander. Dette spesielt når du ser dem på nært hold. Derfor oppleves alt du ser på nært hold som uskarpt. Ved større synsfeil gjelder dette også de tingene du ser på lang avstand.

Som med nærsynthet kan langsynthet korrigeres ved å endre formen på hornhinnen med øyelaser eller ved hjelp av individuelt tilpassede styrker på linser i form av linseimplantater eller linsebytte. Mange tror at langsynthet ikke kan korrigeres – dette er en myte.

Skjeve hornhinner – kan korrigeres med øyelaser, linseimplantat eller linsebytte

Skjeve hornhinner (astigmatisme) er en synsfeil som oppstår som et resultat av en ujevn buet hornhinne eller i noen tilfeller på grunn av formen på øyets naturlige linse. Brytningsfeil får lysstrålene til å spre seg slik at de treffer netthinnen over et større område, noe som gjør at synet kan oppleves uskarpt eller forvrengt både på nært hold og lang avstand. Noen ganger kan lys fra bestemte retninger fokuseres til et punkt, mens lys fra andre retninger blir spredt. Dette kan for eksempel føre til at linjer i en retning oppleves som uklare, mens linjer i en annen retning oppleves som skarpe.

Brytningsfeil kan også korrigeres med våre metoder. Med øyelaser ved å glatte hornhinnen på en slik måte at synsfeilen blir korrigert. Når det gjelder linseimplantater eller erstatning av linser brukes spesialproduserte linser for å korrigere skjeve hornhinner – såkalte toriske linser.

Alderssyn – kan korrigeres med linsebytte, multifokale eller monofokale linser

Alderssyn oppstår når vi når en viss alder, ofte rundt 45 år, og det er en naturlig del av aldringen. Det skjer ikke helt plutselig, selvfølgelig, men sniker seg stille inn på deg – til du en dag innser at armlengden ikke er nok; armene dine har plutselig blitt for korte.

I ung alder har øyets naturlige linse en evne til å tilpasse formen og dermed justere synsstyrken når du ser ting på forskjellige avstander. Med alderen vil vår naturlige linse bli stivere og mister mye av denne elastiske evnen, hvorpå det først og fremst blir vanskeligere å se skarpt på nært hold.

Dette kan imidlertid korrigeres ved hjelp av linsebytte der øyets naturlige linse fjernes og erstattes med en kunstig linse med styrker skreddersydd for deg og dine synsfeil.

Et linsebytte gjøres vanligvis bare når alderssynet er godt utviklet, men hvis du ikke vil vente til da er det noen ganger andre alternativer for deg som har begynnende alderssyn. Et linseimplantat er en mindre prosedyre enn et linsebytte, og med multifokale linser kan alderssyn korrigeres på et tidlig stadium – enten uten eller i kombinasjon med andre mulige synsfeil.

Det finnes også alternativene Monovision og Mini-monovision, der det ene øyet bevisst gjøres nærsynt i forbindelse med foreksempel øyelaser eller linseimplantater. Resultatet blir at du ser skarpt på nært hold med det ene øyet og skarpt på avstand med det andre.

Du er velkommen til å kontakte oss!

Selv om vi kan rette opp alle synsfeil, kan vi ikke behandle alle øyne, og vi sier derfor nei til en av fem som kommer til oss. Hvis vi under undersøkelsen oppdager at det er forhold som gjør at vi ikke føler oss trygge på å kunne oppnå et optimalt resultat vil du bli informert om dette. Du kan derfor føle deg helt trygg på å bestille undersøkelsen din. La oss vurdere om vi kan korrigere dine synsfeil slik at du kan bli kvitt briller og kontaktlinser.

Last ned din brosjyre

Bestill time

Se oversikt over ledige timer hos din nærmeste klinikk

Eller bestill time via telefon på 23 96 03 92

Fortsett å lese

5 ting å glede seg til etter en øyelaseroperasjon

5 ting å glede seg til etter en øyelaseroperasjon

5 ting å glede seg til etter en øyelaseroperasjon Vi har spurt våre pasienter hva som har vært den største endringen i livet deres etter…

Les mer
Trygg og sikker synskorrigerende øyeoperasjon

Trygg og sikker synskorrigerende øyeoperasjon

Vår erfarne og velutdannede team har utført over 500 000 øyeoperasjoner. Vi er her for å hjelpe deg på reisen mot klarere syn og et…

Les mer
Fire grunner til leamus i øyet

Fire grunner til leamus i øyet

Fire grunner til leamus i øyet Opplever du av og til at øyelokket ditt hopper eller vibrerer litt? Her er fire mulige årsaker til disse…

Les mer

Vanlige spørsmål

Ring oss

Kundeservice
Man – Fre 08:00 – 15:30
23 96 03 92

Stille et spørsmål

Lære mer

Gratis brosjyre
Last ned

Se prisene våre
Pris øyelaser
Pris linsebytte

Book en undersøkelse
Book nå