Alderssyn

Alderssynet kommer, som navnet tilsier, med alderen. Denne utviklingen resulterer i at du ser dårligere på nært hold. Å lese og se detaljer på nært blir vanskeligere, siden du ser dette mer og mer utydelig. Årsaken er at linsen i øyet stivner og gradvis mister evnen til å omstille og fokusere synet til nært hold.

Alderssynet, eller presbyopi som det heter på fagspråket, kommer vanligvis gradvis etter 40-årsalderen. Det er en helt naturlig utvikling og vil skje uansett om du tidligere har hatt noen synsfeil eller ikke.

Hvorfor blir man alderssynt?

Når du ser på noe, kommer det lysstråler fra objektet inn i øyet gjennom pupillen. Lyset passerer først hornhinnen, deretter øyets linse for til slutt nå synscellene i netthinnen, lengst bak i øyet. Lysstrålene skal brytes og samles, eller sagt med andre ord, fokuseres til ett punkt på netthinnen for at du skal se skarpt. Objektet du fester blikket på, oppleves da klart og tydelig.

Ved normalt syn bryter lysstrålene til ett punkt på netthinnen.
Normalt syn.

Øyets to lysbrytende komponenter er hornhinnen og linsen. Hos yngre personer er linsen elastisk og har dermed en evne å akkommodere. Det betyr at den endrer form slik at lysstrålene kan fokuseres på netthinnen når man ser på nært, selv om det kreves sterkere lysbrytning enn når man ser på langt hold. Denne omformingen skjer lynkjapt når man flytter blikket mellom ulike avstander.

Når vi kommer i 40-årsalderen begynner linsen å stivne, og evnen til å akkommodere minsker gradvis frem til rundt 60-årsalderen. Til stivere linsen blir, til vanskeligere blir det å  endre fokus til nært. Lysstrålene vil da i stedet fokuseres bak netthinnen når man ser på nært hold, hvilket resulterer i at man opplever tåkesyn og ingen ting av det som er nært vil kunne oppfattes presist.

Ved alderssyn har linsen blitt stiv og klarer ikke tilpasse synsskarpheten til objekt på nært hold.
Alderssyn.

Hvordan måle graden av alderssyn

Alderssynet måles, som langsynthet og nærsynthet, i dioptrier. Dette er en måleenhet for lysbrytende evne, og dioptritallet tilsvarer den styrken som trengs for å korrigere synsfeilen. Ved alderssyn trenger øyets lysbrytende evne forsterkes med plusstyrke, siden linsen ikke lenger klarer å bryte lysstrålene fra nært hold kraftig nok. Den ekstra plusstyrken sørger for at lysstrålene fokuseres  netthinnen i stedet for bak.

Korrigering av alderssyn

Dersom du ikke har andre synsfeil enn alderssyn, kan lesebriller hjelpe deg med å se bedre på nært hold. Dersom du tidligere også har slitt med andre synsfeil, kan bifokale eller progressive briller eller linser være et bra alternativ. Disse har flere fokuspunkter som gjør at du kan se bra på ulike avstander. Dersom du vil slippe briller eller linser, kan en linsebytteoperasjon (RLE) være et godt alternativ. Med denne metoden kan du også korrigere eventuelle andre synsfeil på samme tid.

Spør oss

Book tid

Se hvilke tider som er tilgjengelig akkurat nå

Eller book via telefon på 800 22 636