Astigmatisme, eller skjeve hornhinner

Skjeve hornhinner, eller astigmatisme som det heter på fagspråket, er en synsfeil som medfører at et objekt (det du ser på) kan se utydelig eller forvrengt ut. Det kan være objekt både på nært og langt hold. Dette kommer som regel av at hornhinnen er ujevnt krummet slik at lyset ikke treffer netthinnen i fokus. Det er helt vanlig at en person med skjeve hornhinner også er enten nærsynt eller langsynt.

Skjeve hornhinner er en brytningsfeil som gjør at synet blir uklart eller forvrengt både på nært og langt hold. Det er typisk at bare noen av bokstavene i en tekst eller linjer i en bestemt retning føles uklare.

Skjeve hornhinner kommer som regel av at øyets form ikke har utviklet seg helt optimalt, men det kan også oppstå etter ytre skader, operasjon eller sykdom som for eksempel ved øyesykdommen keratokonus.

Hva er skjeve hornhinner (astigmatisme)?

Når du ser på noe, kommer det lysstråler fra objektet inn i øyet. De passerer først hornhinnen, deretter øyets linse for til slutt nå synscellene i netthinnen, lengst bak i øyet. Lysstrålene skal brytes og samles, eller sagt med andre ord, fokuseres til ett punkt på netthinnen for at du skal se skarpt. Objektet du fester blikket på, oppleves da klart og tydelig.

Ved normalt syn bryter lysstrålene til ett punkt på netthinnen.
Normalt syn.

Ved synsfeil fokuseres ikke lyset i ett punkt på netthinnen. Lysstrålene treffer isteden netthinnen over et større område.

Ved skjeve hornhinner samles lyset i noen retninger, men ikke i andre, slik at bildet blir uklart bare i noen akser.  Årsaken til denne ujevne lysbrytningen er at hornhinnen, som lyset først passerer, ikke har en jevn krumning. Hornhinnen har isteden en form som resulterer i at de lysbrytende egenskapene varierer i ulike retninger.

Ved skjeve hornhinner (brytningsfeil) blir lysstrålene spredt ut og treffer netthinnen over et større område.
Astigmatisme.

Det kan også være øyets linse som har en form som forårsaker denne brytningsfeilen.

Hvordan måle graden av skjeve hornhinner

Graden av skjeve hornhinner måles i dioptrier, og oppgis som en sylindrisk komponent som beskriver hvor stor forskjell det er i styrken i ulike retninger på ditt øye. For å vite i hvilken retning sylinderkomponenten ligger, oppgis også aksevinkelen til sylinderen i grader 0 til 180.

Sylinderkomponenten blir alltid målt i en standard synsundersøkelse hos optikeren.

Korrigering av skjeve hornhinner

Skjeve hornhinner kan korrigeres med briller eller toriske linser.

Dersom du synes det er strevsomt med briller eller linser, kan en synskorrigerende behandling være et godt alternativ. Da fjernes synsfeilen og du kan se skarpt og tydelig uten briller eller linser.

Skjeve hornhinner kan behandles med øyelaser, linseimplantat eller linsebytte. Den beste metoden velges først etter en undersøkelse av din synsfeil og dine øyne.

Spør oss

Book tid

Se hvilke tider som er tilgjengelig akkurat nå

Eller book via telefon på 800 22 636