Nærsynt (myopi)

Nærsynthet, eller myopi, er en synsfeil som medfører at du ser det som er langt borte uklart, mens du kan se det som er nærme deg klart. Synsfeilen kommer av at lysstrålene som kommer inn i øyet, brytes for mye og fokuseres før de når netthinnen.

Nærsynthet er til en viss grad arvelig, og kan noen ganger oppstå allerede i barndommen. Synsfeilen bruker som regel å utvikle seg vesentlig i tenårene på grunn av at øyet fortsatt vokser. I voksen alder stabiliserer som regel nærsyntheten seg.

Antall myope i asia og den vestlige verden har økt kraftig de seneste tiårene, og man antar at det er relatert til vår økende grad av synsaktiviteter på nært hold.

Hvorfor er man nærsynt?

Når du ser på noe, kommer det lysstråler fra objektet inn i øyet gjennom pupillen. Lyset passerer først hornhinnen, deretter øyets linse for til slutt nå synscellene i netthinnen, lengst bak i øyet. Lysstrålene skal brytes og samles, eller sagt med andre ord, fokuseres til ett punkt på netthinnen for at du skal se skarpt. Objektet du fester blikket på, oppleves da klart og tydelig.

Ved normalt syn bryter lysstrålene til ett punkt på netthinnen.
Normalt syn.

Ved synsfeil fokuseres ikke lyset i ett punkt på netthinnen.

Hornhinnen og øyets naturlige linse, er de komponenter som står for lysets brytning i øyet. Ved nærsynthet er evnen til å bryte lyset for kraftig i forhold til øyets lengde. Med andre ord er øyet er lengre enn optimalt i forhold til de brytende egenskapene til hornhinnen og linsen.

Ved nærsynthet fokuseres derfor lysstrålene foran netthinnen, og ikke på selve netthinnen. Dette medfører at en som er nærsynt ser uskarpt på langt hold og skarpt på nært, fordi lysstrålene fra objekter på nært krever sterkere brytning for å fokuseres på netthinnen.

Ved nærsynthet bryter lysstrålene foran netthinnen.
Nærsynthet.

Hvordan måler man graden av nærsynthet

Synsfeil måles i en enhet som kalles dioptrier. Antallet dioptrier avspeiler den styrken som trengs for at brytningen av lyset skal skje korrekt. Ved nærsynthet er brytningen for kraftig og behøver derfor og gjøres svakere for at lysstrålene skal fokuseres på netthinnen. Dioptritallet havner derfor på minussiden ved nærsynthet.

Myopi graderes ofte til mild nærsynthet opp til -3 dioptrier og middels nærsynthet opp til -6 dioptrier. Dersom man har mer enn -6 dioptrier ansees man å være kraftig nærsynt.

Korrigering av nærsynthet

Mange velger å korrigere nærsynthet med briller eller linser med styrke tilsvarende dioptrimålingen. Dersom du synes det er strevsomt med briller eller linser, kan en synskorrigerende behandling være et svært godt alternativ. En synskorrigerende behandling tar bort synsfeilen slik at du ikke trenger å være avhengig av briller eller linser lenger.

Behandlingsmetodene er ulike alt etter hvilke synsfeil man skal løse, samt den enkeltes øyehelse og øvrige forutsetninger for en behandling.

Ved øyelaser endres formen på hornhinnen for å korrigere synsfeilen. Andre metoder som kan benyttes er linse implantat eller linsebytte. Samtlige metoder medfører at lyset fokuseres rett på netthinnen og dermed forsvinner nærsyntheten

Spør oss

Book tid

Se hvilke tider som er tilgjengelig akkurat nå

Eller book via telefon på 800 22 636

Ring oss

Kundeservice
Man – Fre 08:00 – 15:30
23 96 03 92

Stille et spørsmål

Lære mer

Gratis brosjyre
Last ned

Se prisene våre
Pris øyelaser
Pris linsebytte

Book en undersøkelse
Book nå