Linsebytte med multifokal linse

Til forskjell fra den monofokale linsen, får du med en multifokal linse godt syn på både langt og kort hold, samt større muligheter for å tilpasse synet etter dine behov.

  • Korrigering av alderssyn, samt langsynthet, nærsynthet og skjeve hornhinner.
  • Godt syn på både langt og nært hold
  • Nyeste linsedesignen - Trifokale linser

Hva koster linsebytte med multifokal linse?

Pris

Flere styrker – flere muligheter

Multifokale linser har flere styrker, noe som fører til at det skapes flere bilder på netthinnen. Multifokale linser med to styrker kalles bifokale, og gir godt syn på både nært og langt hold. Linser med tre styrker kalles trifokale, og gir i tillegg til godt syn på langt og nært hold, et godt syn også på mellomavstand. Hjernen velger automatisk det bildet som er i fokus. Det kan ta litt tid å venne seg til dette etter operasjonen. Hvilken linsetype som passer deg best, finner man ut av på en forundersøkelse.

Torisk linse ved skjeve hornhinner

Mulitfokale linser kan være toriske. Det innebærer at de er spesielt tilpasset den enkelte for å korrigere skjeve hornhinner. På din forundersøkelse ser vi om du har skjeve hornhinner og om en torisk linse kan hjelpe deg. I noen tilfeller har man fortsatt skjeve hornhinner etter en operasjon, selv om vi har satt inn en torisk linse. Da kan det være nødvendig med en kompletterende laseroperasjon i etterkant. Denne inngår selvsagt i behandlingsprisen for linsebyttet.

Slik foregår en operasjon

Før operasjonen gjør din øyelege en frittstående undersøkelse av dine øyne. Skulle legen vurdere det dithen at det finnes noe som er til hinder for å gjøre operasjonen, så vil vi dessverre avlyse inngrepet denne dagen.
I operasjonssalen har øyelegen og sykepleierne forberedt alt i forkant av operasjonen.
Legen gjennomfører operasjonen ved hjelp av mikroskop og fine instrumenter for å kunne skifte ut dine naturlige linser, med de nye. Operasjonen tar omtrent 15 per øye og er smertefritt.
Etter operasjonen skal du komme tilbake til oss flere ganger i løpet av det første året. Optikeren kommer da til å undersøke dine øyne og ditt syn for å forsikre seg om at utviklingen går som planlagt, og at synet fungerer godt.

På operasjonsdagen treffer du oss, og vi går igjennom planen for dagen og hva du skal tenke på før, under og etter operasjonen. Du får bedøvende og pupillutvidende øyedråper før vi starter, i tillegg til en beroligende tablett før selve operasjonen dersom du ønsker det. Inngrepet gjør ikke vondt, men det er helt naturlig å kjenne seg urolig før vi starter.

Deretter treffer du øyelegen, som gjør en egen uavhengig undersøkelse og sikrer at øynene dine er friske og klar for en linsebytteoperasjon. Dersom legen oppdager noe som kan påvirke resultatet negativt, vil vi kansellere operasjonen.
Under operasjonen tar øyelegen og to sykepleiere vare på deg. De finnes ved din side hele tiden. Vi bedøver øynene med lokalbedøvende øyedråper. Deretter bytter vi ut den gamle linsen i øyet med en ny kunstig linse som blir sittende resten av livet.

Hele linsebyttesoperasjonen tar ca 15 minutter per øye. Deretter får du hvile så lenge du ønsker i vårt hvilerom. Du kan regne med å være på klinikken i totalt ca 2 timer.

Etter operasjonen avtaler vi flere oppfølgende etterkontroller, der vi vil forsikre oss om at synet ditt utvikler seg slik det skal. Som regel ser du godt umiddelbart etter operasjonen, men det kan ta mellom 6 måneder og 1 år før du har blitt helt vant til det nye synet ditt. Etterkontrollene inngår i prisen på operasjonen. I noen tilfeller er det behov for en kompletterende behandling med en enkel laseroperasjon for å oppnå ønsket resultat på operasjonsløsningen. Det er helt normalt, og inngår også i prisen som du har betalt for linsebytteoperasjonen.

Risiko for bivirkninger eller komplikasjoner

Alle kirurgiske inngrep innebærer en viss risiko, det er dog sjelden vi opplever alvorlige bivirkninger eller komplikasjoner. De fleste komplikasjoner er mulig å etterbehandle dersom de oppdages i tide. Derfor er det viktig at du kontakter oss dersom det er noe du er urolig for etter operasjonen. For å minimere risikoen for infeksjoner, er det svært viktig at du følger de rådene du får i forkant av selve operasjonen nøye.

Vanlige (≥ 1/100)

  • Kompletterende laseroperasjon (laser touch up)
  • Forbigående tåkesyn.
  • Påvirket mørkesyn
  • Forbigående blending og glorier rundt lyskilder
  • Glasskropplegeme
  • Etterstær (legeme i linsekapselen, bak den kunstige linsen)
  • Merkbare smerter og øyeirritasjoner, et par uker

Les komplett oppsummering av risiko for bivirkninger eller komplikasjoner ved linsebytte (RLE)
mulitfokal.

Tiden etter operasjon

Det er viktig at du følger alle instruksjoner som du får av oss. I de fleste tilfeller kan du arbeide som vanlig etter 1-2 dager, men du skal overhode ikke besøke eller arbeide i skitne miljøer som for eksempel fjøs, stall eller byggeplasser den første uken etter operasjonen da det innebærer en øket risiko for infeksjoner. Du skal også unngå trening, badstue, svømmebasseng og vann direkte i øynene den første uken etter operasjon.

I løpet av de fire første ukene er det viktig at du unngår kontaktidrett, vannsport og dykking. Bruk de anbefalte øyedråpene den første måneden etter operasjonen i henhold til rådene du har fått fra oss. Det er viktig at du kommer til alle de planlagte etterkontrollene, selv om du opplever at du ser perfekt. Optikeren undersøker øynene, og ser etter eventuelle avvik som du selv ikke merker. Har du spørsmål underveis, eller føler deg urolig, skal du ikke nøle med å kontakte oss direkte. Vi er her for å hjelpe deg hele veien.

Ikke glem å informere Biltilsynet at du har gjort en øyeoperasjon dersom du har briller som vilkår i førerkortet ditt. For å få dette vilkåret bort, trenger du et synsbevis fra oss. Husk å be oss om dette ved din tremåneders kontroll.

Første steg

Undersøkelsen

Dersom du har bestemt deg for en operasjon hos Memira, så er første steget en undersøkelse. I løpet av denne, vil du få vite hvilken operasjon som passer deg og dine øyne best.