Hvordan foregår et linsebytte

En linsebytteoperasjon er et relativt raskt inngrep. Du må beregne å være på klinikken i rundt 2-3 timer i forbindelse med operasjonen. Da har vi operert ett og ett øye etter hverandre og du er klar til å reise hjem igjen for å slappe av resten av dagen. Allerede dagen etter er de aller fleste som gjør et linsebytte i fullt vigør igjen.

For å forklare deg litt nærmere hva som skjer i forbindelse med et linsebytte, kan vi dele prosessen opp i 3:

  • Før operasjonen
  • Under selve inngrepet
  • De første timene etter operasjonen

Før operasjonen

Du vil få beroligende middel dersom du føler deg litt stresset eller nervøs. Det er ikke alle som tar dette, men tilbudet har vi til dem som ønsker det. Inngrepet gjør ikke vondt, men det er helt naturlig å kjenne seg urolig før vi starter. Deretter får du bedøvende og pupillutvidende øyedråper før du får møte øyelegen – som gjør en ekstra undersøkelse for å sikre at øynene dine er klare og helt friske før selve operasjonen kan starte.

Under selve inngrepet

I operasjonssalen har øyelegen og sykepleierne forberedt alt i forkant av operasjonen. Operasjonsteamet som er med deg under hele prosedyren består av øyekirurg, to sykepleiere samt en optiker.

Du får mer bedøvende dråper på øyet som man starter med. Deretter blir du renset rundt øyet og det blir limt en operasjonsduk over ansiktet slik at det  er rent rundt selve operasjonen.  Kirurgen går så i gang og fjerner den naturlige linsen din. Dette utføres med svært, svært fine instrumenter. Man lager en liten mikroskopisk åpning i fremre del av  øyet. Deretter tar man den stivnede linsen ut og setter en ny, syntetisk linse inn gjennom det samme lille hullet. Hele linsebyttesoperasjonen tar omtrent 15 min per øye.

Når man er ferdig med det første øyet, fjerner man alt utstyr. Finner nytt helt rent instrumentsett for det andre øyet, og går i gang med samme prosedyre for øye nr. to. Man gir mer bedøvende dråper, renser rundt øyet og legger på operasjonsduker, tar ut den stivnede linsen og putter inn den nye som skal vare for resten av livet.  Operasjonen oppleves som smertefri siden du er bedøvet, så det er bare å slappe mest mulig av gjennom de ulike stegene av operasjonen.

Slik er prosedyren:

  • Bedøvende dråper
  • Rense området rundt øyet med jod
  • Legge på operasjonsduk
  • Lage et mikroskopisk hull  inn til  der linsen ligger inne i øyet
  • Fjerne den naturlige linsen
  • Sette inn den nye syntetiske linsen
  • Gjenta for det andre øyet

Etter operasjonen

Allerede med en gang etter operasjonen sier mange av våre pasienter at de kan se at synet er fikset og at de nå ser så godt som de har blitt forklart. Dog er synet litt sløret rett etter operasjonen men man opplever likevel å se uten briller. Dette er en fantastisk wow-opplevelse for mange.

Du blir geleidet ut fra operasjonssalen og inn på vårt hvilerom, hvor du slapper av i rundt 30 minutter. Deretter blir du sjekket ut av en i operasjonsteamet før du kan få reise hjem igjen og ta det rolig resten av dagen hjemme. Før du reiser fra oss, blir vi enig om tidspunkt for neste kontroll. Det er viktig at du kommer på alle de kontrollene vi setter opp slik at vi kan følge utviklingen i helingsprosessen din nøye. I tillegg er det viktig at du slavisk følger det drypperegime som vår øyelege har gitt deg. Dryppingen er nødvendig for å sikre en god helingsprosessav øynene dine.

Som regel ser du godt umiddelbart etter operasjonen, men det kan ta mellom 6 måneder og 1 år før du har blitt helt vant til det nye synet ditt.  Det er nå en gang slik at det vi ser er avhengig av minst 3 ulike deler i kroppen; selve øyet – som er det vi opererer, synsnerven – som går fra øyet til hjernen, og  synssenteret i hjernen. Hjernen har i mange år jobbet for å tolke og definere det du har sett, da basert på de forutsetningene eller parametrene som ditt gamle øye har gitt. Nå etter linsebytteoperasjonen, er forutsetningene blitt endret og synssenteret i hjernen må lære seg å sortere og tolke litt annen input enn før. Det er helt individuelt hvor lang tid akkurat din hjerne vil bruke på å venne seg de nye forutsetningene. Derfor kan vi ikke si entydig hvor lang tid du vil kunne oppleve at tilvenningen tar. Men derfor er det jo også betryggende for deg å vite at du faktisk kan komme innom oss på en sjekk i hele 5 år etter du gjorde operasjonen din, helt uten noen kostnad for deg!

Last ned din brosjyre

Bestill time

Se oversikt over ledige timer hos din nærmeste klinikk

Eller bestill time via telefon på 23 96 03 92

Fortsett å lese

5 ting å glede seg til etter en øyelaseroperasjon

5 ting å glede seg til etter en øyelaseroperasjon

5 ting å glede seg til etter en øyelaseroperasjon Vi har spurt våre pasienter hva som har vært den største endringen i livet deres etter…

Les mer
Trygg og sikker synskorrigerende øyeoperasjon

Trygg og sikker synskorrigerende øyeoperasjon

Vår erfarne og velutdannede team har utført over 500 000 øyeoperasjoner. Vi er her for å hjelpe deg på reisen mot klarere syn og et…

Les mer
Fire grunner til leamus i øyet

Fire grunner til leamus i øyet

Fire grunner til leamus i øyet Opplever du av og til at øyelokket ditt hopper eller vibrerer litt? Her er fire mulige årsaker til disse…

Les mer

Vanlige spørsmål