Gjør linsebytte vondt?

Mange slår fra seg tanken om en synskorrigerenede operasjon før de en gang virkelig har tenkt skikkelig gjennom saken. Årsaken til at de ikke tror det er noe for dem, er at de har en forestilling om at inngrepet gjør utrolig vondt – både under selve operasjonen og i lang tid etterpå.

Men slik er det ikke nødvendig å tenke eller tro. Det er mer en myte som er med på å utsette et valg man har. Det er nemlig slik at 3 av 4 brille- og linsebrukere, egentlig kan blir fri fra dette problemet uten spesielt stort ubehag.

Vi vet av erfaring at de aller fleste av våre pasienter som gjør et linsebytte ikke opplever noen direkte smerte hverken ved selve inngrepet, ei heller noe ubehag i etterkant som er uhåndterbart.

Hvordan kan vi si noe slikt? Det brukes jo både nåler og annet utstyr under operasjonsprosedyren,  og linsen sitter jo inne i øyet. Den sitter ikke utenpå øyet. Kirurgien gjøres inne i øyet på et vis, og det må da være vondt. Bare tenk på hvor vondt det kan være med noe så bagatellmessig som et kutt i fingeren……tenker kanskje du ?

Hvordan kan det da være slik at vi hevder det ikke er vondt å gjøre et linsebytte? Jo, for i våre operasjonsprosedyrer vil pasientene våre bli behandlet med beroligende middel før selve inngrepet, gitt at de ønsker det selvsagt. Man får bedøvende øyedråper på øyet før inngrepet slik at øyet er fullstendig bedøvet under inngrepet (forøvrig er det viktig av to årsaker; både for at kunden ikke skal oppleve noe ubehag, men også at øyet skal være mest mulig rolig når man gjør selve behandlingene). Du vil også få med deg øyedråper hjem etter operasjonen og disse skal brukes  i helingsprosessen også. I tillegg kan pasienten ta litt smertestillende medikamenter etter operasjonen om man føler for det. Med andre ord er man godt lokalbedøvet  og du  skal derfor ikke kjenne noen direkte smerte under selve inngrepet.

På tross av at man ikke opplever direkte smerte ved denne typen av operasjon, kan noen av og til kommentere at det er litt ubehagelig å få på øyelokksholderen. For noen oppleves det  litt skummelt eller ubehagelig når alt blir det blir skikkelig lyst og du skal se inn i mikroskopet. Øyelokksholderen settes på for at du ikke skal blunke under inngrepet, så snu det heller til noe positivt. Nemlig at øyelokksholderen også hjelper deg til å slappe mer av. Hva så når det blir mørkt under inngrepet? Det er heller ikke vondt. Du opplever vel ikke smerte om du er ute en mørk vintersnatt. Vårt tips er å fokusere hjernen inn til å tenke på en vinternatts stjernehimmel i disse få sekundene det er mørkt…….og vipps så er hele prosedyren over. Du kan åpne øynene og se fint igjen!

Husk at inngrepet er over på kort tid. Det er faktisk snakk om minutter per øye.  Når du er ferdig med inngrepet, tenker de aller fleste at «dette var ikke noe å bekymre seg over».

Den nærmeste tiden etterpå trenger heller ikke være spesielt ubehagelig. Du kan oppleve litt svie og tørre øyne, men det er en helt naturlig del av helingsprosessen. Du får med deg medikamenter hjem etter operasjonen som skal bidra til en god heling og så lite ubehag som overhode mulig.

5 årsaker til at et linsebytte ikke gjør vondt:

  • Du får beroligende middel i god tid før operasjonen går i gang
  • Du får bedøvende dråper inn på øyet i forbindelse med inngrepet
  • Ved behov drypper vi bedøvende dråper en ekstra gang før du drar hjem fra klinikken
  • Du får med deg betennelsesdempende dråper hjem som du skal bruke den første tiden etter operasjonen
  • Du kan ta helt vanlige smertestillende tabletter i etterkant om du føler behov for det

 

Last ned din brosjyre

Bestill time

Se oversikt over ledige timer hos din nærmeste klinikk

Eller bestill time via telefon på 23 96 03 92

Fortsett å lese

5 ting å glede seg til etter en øyelaseroperasjon

5 ting å glede seg til etter en øyelaseroperasjon

5 ting å glede seg til etter en øyelaseroperasjon Vi har spurt våre pasienter hva som har vært den største endringen i livet deres etter…

Les mer
Trygg og sikker synskorrigerende øyeoperasjon

Trygg og sikker synskorrigerende øyeoperasjon

Vår erfarne og velutdannede team har utført over 500 000 øyeoperasjoner. Vi er her for å hjelpe deg på reisen mot klarere syn og et…

Les mer
Fire grunner til leamus i øyet

Fire grunner til leamus i øyet

Fire grunner til leamus i øyet Opplever du av og til at øyelokket ditt hopper eller vibrerer litt? Her er fire mulige årsaker til disse…

Les mer

Vanlige spørsmål