Keratitt (hornhinnebetennelse)

Keratitt er en betennelse i øyets hornhinne, som er øyets fremste gjennomsiktige hinne. Keratitt oppstår som oftest på grunn av en infeksjon. Vanlige symptomer er smerte (mer eller mindre), tåreflod, nedsatt syn og lysskyhet i det infiserte øyet.

Keratitt er en betennelse i øyets hornhinne som kan gjøre øyet rødt og være svært vondt.

Keratitt kan oppstå i begge øynene, men det er mest vanlig at bare det ene øyet blir berørt av infeksjonen.

I de fleste tilfeller er keratitten behandlingsbar og gir ingen permanent synsforandring. Men en kraftig betennelse kan forårsake arrvev på hornhinnen. Hornhinne-arr kan medføre nedsatt syn avhengig av omfang samt hvor på hornhinnen arret sitter.

Årsaker til keratitt

Den vanligste årsaken til keratitt er en infeksjon av bakterier eller herpesvirus.  Hornhinnebetennelse kan også skyldes sopp, andre virus eller parasitter, men det er ikke like vanlig.

Keratitt kan oppstå etter en skade på øyet. Det ytterste epitelcellelaget på hornhinnen vil under normale omstendigheter holde bakterier og virus borte. Dersom dette ytterste laget er skadet, kan mikroorganismene lettere komme til og infisere øyet.

Andre årsaker som kan påvirke oppkomsten av keratitt er visse sykdommer, kontaktlinsebruk, tørre øyne eller eksponering for sollys.

Symptomer på keratitt

Ved keratitt blir øyet rødt og vondt, og du kan ha følelsen av at det er et fremmedlegeme på øyet. Tilstanden kan være svært smertefull. Øyet kan renne, og du kan bli svært følsom for sterkt lys. Synet kan også påvirkes og bli uklart eller tåkete.

Symptomene likner i starten mye på en øyebetennelse i øyets bindehinne (konjunktivitt), noe som medfører at det kan være vanskelig å vite om du har fått keratitt eller ikke. Nedsatt syn og smerte er typiske tegn på keratitt.

Behandling av keratitt

Dersom du mistenker at du har fått keratitt, bør du så raskt som mulig kontakte øyelege eller legevakten, slik at nødvendig behandling kan startes opp så raskt som mulig.

Keratitt som kommer av en bakterieinfeksjon, behandles med antibiotikadråper. Kommer det av en herpesvirusinfeksjon, kan virusdrepende øyedråper og tabletter fungere, men virale keratitter kan bryte ut igjen. Keratitter forårsaket av parasitten Acantamøbe kan være resistente for behandling. Ved virusinfeksjoner kan noen ganger bakteriedrepende øyedråper brukes for å unngå at bakterier forverrer hornhinnebetennelsen.

Dersom betennelsen er så omfattende at den etterlater et hornhinnearr, kan arret i visse tilfeller behandles med laser for å forbedre synsskarpheten, eller i svært alvorlige tilfeller kan corneatransplantasjon bli anbefalt.

Spør oss

Book tid

Se hvilke tider som er tilgjengelig akkurat nå

Eller book via telefon på 800 22 636