Når du skal velge hvilken klinikk som skal utføre din øyelaser- eller linsebytteoperasjon, er de mange momenter å ta stilling til. For å hjelpe deg på veien til ditt trygge og sikre valg, har vi listet noen av disse momentene som du vil sette pris på å ha avklart.
Et aktivt kvalitetsarbeid innebærer at samtlige prosesser, rutiner og operasjonsresultater følges opp systematisk, granskes og kontinuerlig forbedres. Dette for å minimere risiko og sikre at resultatet av de synskorrigerende operasjonene blir best mulig. Noen klinikker har dedikerte team som helt og holdent fokuserer på slike oppgaver. Spør den klinikken du har tenkt å velge og bruke hvordan deres kvalitetsarbeid ser ut.
Noe som er svært viktig når det gjelder øyelaser og linsebytte, er at pasienten er grundig innforstått med den risiko og de bivirkningene som finnes (akkurat som ved alle andre inngrep). For, selv om risikoen er svært liten, så er det viktig at du som pasient har fått vurdert disse i relasjon til din beslutning. Informasjonen bør gis både skriftlig og muntlig i god tid før en eventuell operasjon, slik at du i ro og fred kan gjøre dine egne vurderinger av denne informasjonen, samt at du kan få svar på alle dine løpende spørsmål og funderinger.
For å kunne være sikker på at avgjørelsen om synsfeilen er tilstrekkelig stabil for en behandlig, krevs det innsikt i dokumentert synshistorikk. Derfor er det viktig at klinikken ber deg ta med og vise en minst to år gammel brilleseddel, eller kontaktlinseundersøkelse. Dette brukes for å sammeligne gamle målinger med de nye målingene, kort og godt for å se om synsfeilen din er stabil nok. Synsfeilen skal nemlig være stabil for å kunne oppnå et best mulig resultat av behandlingen. Dersom man opererer før synsfeilen er stabil, risikerer man i større grad behovet for kompletterende behandlinger i etterkant. Du bør ta kontakt med din brille- eller linseoptiker dersom du ikke har denne informasjonen tilgjengelig. De kan gi deg den.
Hva skjer dersom du mot formodning skulle få ytterligere synsfeil etter fire år, eller om det er en reststyrkefeil etter behandlingen? Har den klinikken du har tenkt å velge noen form for trygghetsgaranti som dekker kompletterende behandlinger? Og, dersom de har en slik garanti, hvor lenger gjelder den? Andre saker som bør inngå i en trygghetsgaranti er blant annet frie etterkontroller slik at du som pasient kan kjenne deg helt trygg på at du alltid er velkommen tilbake til klinikken dersom du har noen spørsmål rundt synet sitt.
Når man har gjort en synskorrigerende behandling kan det dukke opp en del spørsmål i løpet av helingsprosessen. Derfor er det viktig at klinikken hvor du har gjort din behandling er enkelt tilgjengelig for deg. Er du urolig for noe, er det viktig at du så raskt som overhode mulig får svar på dine bekymringer. Sjekk derfor ut om de har en kontakttelefon, eller et annet vis der du kan få hjelp – også utenfor vanlig kontortid dersom du skulle føle behov for det.
Det finnes som sagt mange saker å tenke gjennom i forkant av en synskorrigerende operasjon. De punktene vi her har nevnt, går i hovedsak på trygghetsaspektene. For en mer overgripende sjekkliste, kan du lese det her innlegget.
Dersom du vil vite om du kan gjøre en øyelaser- eller linsebytteoperasjon, er du hjertelig velkommen til å booke en undersøkelse hos oss!
Se oversikt over ledige timer hos din nærmeste klinikk
Eller bestill time via telefon på 23 96 03 92