Over 11 millioner linser kan havne helt feil – hvert år!

Ny spørreundersøkelse viser at 11,64% av linsebrukerne kaster dem helt feil.

Memira har gjort en  undersøkelse hvor vi blant annet spurte  linsebrukerne hvor de kaster linsene sine. Hele 11,64%  (av totalt 655 respondenter) svarte at de kastet dem i toalettet eller i vasken – hvilket er helt feil sted å kaste dem. Dersom vi tar Optikerforbundet sine tall til grunn, som tilsier at 260 000 linser blir kastet hver dag, så er det altså så mange som 30 264 linser som blir kastet feil.  Dette medfører videre at  så mange som 11 046 360 (over 11 millioner, altså) havner på helt feil sted hvert eneste år bare her til lands.

Her er regnestykket for hvordan vi har kommet frem til  11 millioner linser:

  • 260 000 linser kastes hver dag * 11,64% som havner i do/vasken = 30 264 linser kastes feil  hver eneste dag
  • 30 264 kastest i do/vasken hver dag * 365 dager i et år = 11 046 360 linser som potensielt kan havne i havet

Videre når vi vet at  vi her til lands ikke har renseanlegg over alt enda som klarer å fange opp plast eller biter av plast, så er risikoen stor for at dette havner i havet, og da vil fiskene oppfatte disse små plastbitene som mat. Vi har alle sett hva plast i magen skaper av trøbbel for dyrene.  Det trengs altså  ytterligere informasjon ut  rundt hvor man skal kaste linsene sine.

Det går likevel i riktig retning

Undersøkelsen  Memira nettopp har gjennomført, viser heldigvis at vi er på riktig vei. Linsebrukerne har en mye større bevissthet rundt kast av linsene i dag, enn hva man hadde for bare noen få år siden.

75,3 % av linsebrukerne kaster linsene korrekt i restavfallet etter bruk. Dette er helt riktig sted å kaste dem, på tross av at de fleste linser i dag er laget av silikonmateriale.  På tross av at så mange kaster linsene helt riktig, så er det bare 23,50% av respondentene som er sikker på at de kaster linsene korrekt.

37,5%  er faktisk usikre på hva som er riktig sted å kaste dem

Dette forteller at det må mer informasjon ut til linsebrukerne om hvor det er riktig å kaste linsene. Årsaken til at de ikke skal i plastavfallet er at linsene er alt for små til at de kan resirkuleres. 13%  sier de kaster det i plastavfallet, som er mye bedre enn i toalettet eller  vasken. Men det riktigste er altså i restavfallet.

Vi vil ikke mate fiskene med 11 millioner linser

Fiskpase

Sørg derfor for at du kaster dine linser riktig og supert om du også påminner alle dine venner om hva som er korrekt sted.

Her finner du hele undersøkelsen: 

Alle data Linser i Havet NO_191125

 

Kilder: 

  • https://www.nrk.no/vestfold/kontaktlinser-ser-ut-som-mat-for-fiskene-1.13742544
  • Kristin Nistad, Clinical Excellence and Development Manager Memira
  • Pål Spillum, direktør kld.dep
  • Undersøkelsen og resultateten er basert på en spørreundersøkelse gjort av Memira Norge nov.2019.  Svarene er basert på et begrenset utvalg, totalt 655 respondenter og ytterliger antagelser er basert på dette tallet.

Last ned din brosjyre

Bestill tid

Se hvilke tider som er tilgjengelig akkurat nå

Eller book via telefon på 800 22 636

Fortsett å lese

10 ting å tenke på før en øyeoperasjon

10 ting å tenke på før en øyeoperasjon

Når du har bestemt deg for å gjennomføre en synskorreksjon gjenstår avgjørelsen om hvem som skal utføre den. Her får du vite hva som er viktig å tenke på før…

Les mer
Hvilke synsfeil finnes – og hva kan vi gjøre for å korrigere disse?

Hvilke synsfeil finnes – og hva kan vi gjøre for å korrigere disse?

Øyet er et veldig komplekst organ, og det er mange faktorer som kan påvirke dets helse og synskvalitet. Når det gjelder synsfeil er det primært fire typer: nærsynthet, langsynthet, skjeve…

Les mer
Tilgjengelighet hos Memira Eyecenter

Tilgjengelighet hos Memira Eyecenter

Å oppleve frihet uten briller og linser er noe vi i Memira Eyecenter ønsker å kunne tilby til flest mulig.  To av de mest vanlige årsakene til at vi sier…

Les mer

Vanlige spørsmål

Chatt nå

Chatta med kundeservice.

Utenfor åpningstid
Man – Fre 08:00 – 16:30
er det kun chatboter som er tilgjengelig

Ring oss

Kundeservice
Man – Fre 08:00 – 16:30
800 22 636

Stille et spørsmål

Lære mer

Gratis brosjyre
Last ned

Se prisene våre
Pris øyelaser
Pris linsebytte

Book en undersøkelse
Book nå