Etterstær (PCO, posterior capsular opacity)

Etter et linsebytte kan synet bli uklart som følge av etterstær bak den nye linsen. Det som skjer er at epitelceller vokser mellom den nye linsen og linsekapselen. Dette medfører at synet blir tåkete. Dette kan løses med en rask og smertefri laserbehandling.

Etterstær gjør linsekapselen grumsete og synet tåkete.

Et linsebytte kan gjøres for å behandle katarakt, og kalles også for grå stær-operasjon. Men et linsebytte kan også gjøres for å korrigere synsfeil som alderssyn, nærsynthet, langsynthet og skjeve hornhinner. Operasjonen går ut på å fjerne øyets naturlige linse og erstatte den med en ny kunstig linse som plasseres i den naturlige linsens kapsel.

I noen tilfeller kan kapselen bli uklar etter operasjonen. Da har du fått etterstær. Dette er ikke det samme som grå stær, og det betyr ikke at noe har gått galt med linsebytteoperasjonen. Husk også at det er helt smertefritt å fjerne dette.

Årsaker til etterstær

Øyets naturlige linse sitter i en kapsel. Ved et linsebytte skaper man en åpning i denne tynne hinnens fremside. Dette gjøres for å kunne fjerne den naturlige linsen, og sette inn den nye. I kapselen finnes det naturlig epitelceller som ved etterstær har vokst inn bak linsen og sløret til synet.

Symptomer på etterstær

Etterstær oppleves på samme vis som grå stær, det vil si en gradvis forverring av synet. Du ser tåkete med svakere konturer, du kan bli lysfølsom samt få en dårligere avstandsbedømming.

Symptomene kan noen ganger komme raskt etter operasjonen, men i mange tilfeller tar det år før de oppstår.

Behandling av etterstær

Etterstær kan behandles med en YAG-laser som lager en åpning i kapselens bakside, og med det fjerner cellene som har gjort synet uklart. Behandlingen tar noen minutter og er smertefri. Etter behandlingen blir synet tilbakestilt til samme kvalitet som det var etter selve linsebytteoperasjonen.

Spør oss

Book tid

Se hvilke tider som er tilgjengelig akkurat nå

Eller book via telefon på 800 22 636