Dette bør du vite om tårene dine

Som regel tenker vi bare på tårer når vi gråter, både av glede og av sorg. Men tårer er så mye mer og er ekstremt viktig både for øyehelsen og også for å kunne se godt. Hvem har ikke opplevd følelsen av tørre øyne og deretter problemer med å se skarpt og godt. Når man så har blunket noen ganger og fått «smurt» øynene på nytt, så ser man plutselig godt igjen. Tårene skyller også bort støv, bakterier, pollen, rusk og rask som kommer inn på øynene og grumser til forholdene.

Men hva er egentlig tårer?

Tårevæske består hovedsakelig av vann, olje (lipid) og slim (mucin). Vannet produseres i tårekjertelen og inneholder også karbohydrater, proteiner, oksygen og salter som ernærer hornhinnen. Oljen produseres i øyelokkene og reduserer fordampningen av tårefilmen, mens slimet binder filmen til hornhinnen. Tårevæsken smører også øyets overflate, skyller avfallsstoffer og bøss vekk fra øyet og inneholder dessuten bakteriedrepende stoffer som beskytter øyet mot infeksjoner. Med andre ord er væsken både næring TIL øynene og avfall FRA øynene, samt beskyttelse AV øyet. Tårevæsken danner enn tynn, jevn film over øyets overflate på rundt 6 mikrometer hos friske personer. Denne tårefilmen er viktig for at øyets optikk skal være jevn og fin. Lyset brytes inn i øyet og til netthinnen gjennom tårefilmen som dekker hornhinnen. For at optikken i hornhinnen skal være god slik at du ser godt, er tårefilmens kvalitet avgjørende. Det vi kaller for tørre øyne, er ofte egentlig er en ubalanse i øyets tårefilm som fører til at tårefilmen sprekker opp og ikke dekker hornhinnen jevnt. Det gir ubehag og kan redusere synskvaliteten. Noen opplever tørre øyne på grunn av for lite tåreproduksjon, men det vanligste er at man har for lite olje i tårefilmen slik at den fordamper vekk. Faktisk kan rennende øyne være et symptom på tørre øyne. Det som skjer da er at tåreproduksjonen øker fordi tårefilmen sprekker opp, men vannet bedrer ikke kvaliteten og tårene fortsetter å fordampe vekk fra øyet. Videre går det nye signaler om enda mer produksjon. Det er typisk at man får slike rennende øyne når man går ut i kulda eller er ute i vind og blest. Andre årsaker til tørre øyne er linsebruk, skjermbruk eller tørt inneklima. Når vi gråter, lager vi mer tårevæske enn det som trengs, og også disse tårene har for mye vann og gir ingen god balanse i sammensetningen. Så det hjelper egentlig ikke å se en trist film hvis du har tørre, såre øyne.

Myte og fakta om tårer

I middelalderen trodde folk at krokodillen gråt som en liten baby for å lure til seg mennesker som den kunne fange og spise. Men vi vet i dag at det ikke er tilfellet. Krokodiller gråter ikke for å lure folk. Ikke fordi de er triste heller. Men krokodiller kan få tårer i øynene likevel, særlig når de har vært lenge på land. Da begynner øynene å bli tørre, og krokodillen lager ekstra mye tårevæske for å smøre dem – så mye at det kanskje faller en tåre eller to. En del sjødyr som for eksempel havskilpadder bruker tårer til å kvitte seg med salt fra kroppen. De er ofte ute og svømmer i dagevis uten å ha noe annet enn sjøvann å drikke. Men sjøvann er for salt for kroppen og blodet til havskilpadden. Den er nødt til å kvitte seg med det ekstra saltet, ellers kan den dø. Saltet skilles ut fra blodet og blandes med tårevæske. Så forsvinner det ut av havskillpadden som store, salte tårer. Havotere, seler, sjøløver, og sjøkuer blir kvitt saltet på samme måte, gjennom tårene.

Vi mennesker produserer altså tårer både for glede, sorg, følelser, næring og beskyttelse av øynene, mens hos dyrene har man ikke kunnet finne dokumentasjon på at de produserer tårer på grunn av følelser. Der er det bare funksjonelle årsaker til produksjonen. Hvem vet, kanskje vi i fremtiden også kan finne frem til følelseslivet til krokodillen?

Smarte tips til god tårehelse

Kosthold

Omega 3-fettsyrer i kosthold eller som tilskudd, har vist å kunne forebygge og motvirke tørre øyne. Pass også på å drikke nok vann for å opprettholde en generell god væskebalanse. Husk å blunke foran skjermen! Skjermbruk kan gi deg tørre øyne, både pga at skjermen øker fordampningen, men først og fremst fordi du blunker sjeldnere foran skjermen. Når man jobber konsentrert med skjermarbeid har blunkefrekvensen vist seg å kunne falle med 60-80% fra 15-20 ganger i minuttet til bare 5-10 ganger per minutt (varierer fra person til person). Det er det sterke lyset som induserer den lave blunkefrekvensen. Det samme skjer når vi ser inn i flammer. For hvert blunk fornyes tårefilmen og den fordeles jevnt over øyet. Redusert blunkefrekvens reduserer således tårekvaliteten. Ved å være bevisst på egen blunkefrekvens kan du forebygge tørre øyne. Det kan også være et tips å redusere skjermstyrken og plassere skjermen litt lavere enn øyehøyde.

Inneklima

Tørt inneklima med høy luftgjennomstrømning kan øke fordampningen av tårefilmen. Luftfuktigheten bør helst ligge på 20-40% ved romtemperatur. Et tips kan være å bruke luftfukter og redusere viftehastigheten hvis du sitter i lokale med ventilasjonssystem eller vifter.

Legemidler

En del legemidler kan gi tørre øyne. Hvis du plages med tørre øyne og benytter legemidler som kan påvirke tårefilmen, kan det derfor være en ide å diskutere alternative legemidler eller doser med fastlegen sin. Behandling av tørre øyne Problemer med tørre øyne er ofte kroniske, men kan lindres på ulike måter. Blant annet ved tåresubstitutt. Dette finnes reseptfritt både som dråper og øyesalve. Hvis det er fettstoffer som mangler i din tårefilm, kan varmebehandling og rengjøring av øyelokkskantene hjelpe. Dersom problemet er mengden tårevæske, kan det hjelpe å sette små plugger i tårekanalene som reduserer dreneringen av tårefilmen. Er man svært plaget, kan reseptbelagte legemidler være til hjelp. Det kan være fornuftig å få kartlagt årsaken til hvorfor dine øyne er tørre, for eksempel hos en optiker med kompetanse på tørre øyne, for å sikre best mulig behandling.

Last ned din brosjyre

Jeg er

Bestill time

Se oversikt over ledige timer hos din nærmeste klinikk

Eller bestill time via telefon på 23 96 03 92

Fortsett å lese

Kan synsfeil være årsaken til trøtte øyne og hodepine?

Kan synsfeil være årsaken til trøtte øyne og hodepine?

Kan synsfeil være årsaken til trøtte øyne og hodepine? Mange mennesker plages av hodepine og trøtte øyne. Det flere ikke er klar over er at…

Les mer
Briller får et nytt liv

Briller får et nytt liv

Briller får et nytt liv Hos Memira er vi dedikerte til å forbedre folks syn og livskvalitet over hele verden. Vårt fine samarbeid med Vision…

Les mer
5 grunner til å kvitte seg med briller og linser før sommeren

5 grunner til å kvitte seg med briller og linser før sommeren

5 grunner til å kvitte seg med briller og linser før sommeren Sommeren nærmer seg, og vi har lengtet etter denne fantastiske årstiden. Endelig kan…

Les mer

Vanlige spørsmål