Slik unngår du at linsene ender som mikroplast

Hvordan ser det egentlig ut i havet?

Vi har alle hørt om forsøpling av verdenshavene, og at plasten som flyter rundt omkring er et stort miljøproblem.  Heldigvis har vi fått en større fokus på å ta vare på miljøet, forsøple mindre og rydde opp etter oss så godt vi bare kan. Dette er en kritisk nødvendighet dersom vi ikke skal ødelegge for oss selv og våre etterkommere

Visste du for eksempel at kontaktlinser  ser ut som mat for fiskene ?

Kontaktlinser som kastes feil ender ofte i havet som plastavfall,  og fiskene  kan lett oppfatte dette som mat.  En kontaktlinse svevende rundt ser fiskene som et lite dyr eller manet, hvilket fiskene tenker er en deilig delikatesse. Men plast er rett og slett veldig farlig for fisken og må sees som umulig å fordøye. Mikroplast binder for eksempel til seg miljøgifter som da taes opp i vevet til de som spiser dette, og  fisker vi deretter fisken og spiser den, er det vi menneskene som får i oss disse miljøgiftene i siste ende. Ikke bra hverken for  fisken i havet eller oss mennesker med andre ord.

Kast linsene dine riktig

Hver eneste dag blir det kastet mer enn 260 000 kontaktlinser i Norge. Mange av disse blir dessverre kastet feil, selv om vi ikke sikkert vet hvor mange som kaster dem feil.

“Det å kaste linsene korrekt, er et av de mest lavterskel tiltakene man som individ kan gjøre for å behjelpe verden”, sier Pål Spillum, direktør i Miljøverndepartementet.  “Dette er noe alle klarer å gjøre – det er bare å huske HVOR linsene ikke skal; nemlig i toalettet og heller ikke i vasken”.

Memira har gjort en liten spørreundersøkelse for å sjekke om folk vet hvor de skal kaste dem, og ikke minst om de vet hva som skjer dersom de kaster dem i toalettet eller vasken. Resultatet av denne lille undersøkelsen  er ganske oppsiktsvekkende, spesielt når vi vet at så mange som 260 000 linser blir kastet hver eneste dag.

 Over 30 000 linser kan havne i havet hver eneste dag!

Dersom vi tar  optikerforbundets tall til grunn og knytter de opp mot svarene  vil har fått i vår undersøkelse, så er det så mye  som over 30 000 linser som havner helt feil – hver eneste dag. Det er så mange som 11,64% som sier de kaster linsene enten i toalettet eller vasken. Risikoen for at disse linsene, eller i alle fall deler av disse linsene havner rett i havet er derfor svært stor. På et helt år blir dette så mange som 11 046 360 linser. Dette må vi få gjort noe med!

Hva sier optikerne til linsebrukerne rundt avfallshåndtering?

Vi tok en liten sjekk med Kristin Nistad, som er produksjef hos Memira. Hun sier følgende; «Det er forholdsvis ny forskning som har avdekket hva som skjer med kontaktlinsene når de skylles ned i avløpet og den store miljøbelastningen dette medfører. I en pressemelding i 2018 presenterte forskere ved Arizona State University sine resultater som viser at linsene brytes ned til mindre plastartikler som kan ende opp som mikroplast i havet (Link: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-08/acs-tec071718.php). Slik forskning har gjort bransjen oppmerksom på problemet og Norges Optikerforbund har oppdatert sine retningslinjer med informasjon om avfallshåndtering av kontaktlinser. Forhåpentligvis blir dette gradvis implementert som en naturlig del av den opplæringen som gis kontaktlinsebrukere. Jeg tror dessverre at det fortsatt er mange kontaktlinsebruker dere ute som kaster linsene sine i toalettet eller vasken.

Hva med de ferskeste optikerne, de må ha pushe på dette med riktig kast etter bruk?

I tillegg  tenkte vi at en av våre ferskeste optikere som nylig har gått ut av optiker- utdannelsen på Kongsberg sitter med siste nytt om hva de lærer rundt denne tematikken på skolen. Ane Aubert Kløvig nevner følgende:

Vi fikk så vidt informasjon om at kontaktlinser ikke skal skyldes ned i do fordi materialet i linsene er av plast, men det var ikke spesielt fokus på det. På skolen fokuseres det mye på compliance, at man har god hygiene og at linsene er tilpasset riktig for å forhindre komplikasjoner. Som linsebruker lærer man hvordan man tar på og av en linse, men det blir nok ikke gitt informasjon om hvor linsene skal kastes.

Hva er så læringen av dette?

Jo, vi i Memira tenker følgende:

  • Linsebrukerne må ta et ansvar for redusert forsøpling og dette med å kaste linsene korrekt er et lavterskel initiativ i så måte
  • Linsebrukerne bør ta med seg linsene hjem dersom de bytter linser på et sted hvor man ikke har  riktig søppehåndtering
  • Optikerne i linsebutikkene bør passe på å informere alle sine kunder om hvor det er korrekt å kaste linsene
  • Vi i Memira bør informere om at en øyelaserbehandling medfører at forbrukerne slipper risikoen med å kaste linsene feil

Last ned din brosjyre

Bestill time

Se oversikt over ledige timer hos din nærmeste klinikk

Eller bestill time via telefon på 23 96 03 92

Fortsett å lese

5 ting å glede seg til etter en øyelaseroperasjon

5 ting å glede seg til etter en øyelaseroperasjon

5 ting å glede seg til etter en øyelaseroperasjon Vi har spurt våre pasienter hva som har vært den største endringen i livet deres etter…

Les mer
Trygg og sikker synskorrigerende øyeoperasjon

Trygg og sikker synskorrigerende øyeoperasjon

Vår erfarne og velutdannede team har utført over 500 000 øyeoperasjoner. Vi er her for å hjelpe deg på reisen mot klarere syn og et…

Les mer
Fire grunner til leamus i øyet

Fire grunner til leamus i øyet

Fire grunner til leamus i øyet Opplever du av og til at øyelokket ditt hopper eller vibrerer litt? Her er fire mulige årsaker til disse…

Les mer

Vanlige spørsmål

Ring oss

Kundeservice
Man – Fre 08:00 – 15:30
23 96 03 92

Stille et spørsmål

Lære mer

Gratis brosjyre
Last ned

Se prisene våre
Pris øyelaser
Pris linsebytte

Book en undersøkelse
Book nå