Hvordan påvirkes øynene våre av klimaforandringer?

Klimaendringene kan påvirke øyehelsen din på flere måter. Dels på grunn av økt ultrafiolett stråling og delvis på grunn av endringer i luft og vann. Irriterte øyne, solskader og en økt risiko for infeksjoner er bare noen av konsekvensene av klimaendringene. 

I motsetning til andre viktige organer er øyet mer utsatt og dermed mer sårbart for klimaendringer.

Øynene dine og ultrafiolett stråling

Fortynning av ozonlaget har ført til økt eksponering av ultrafiolett stråling. Ifølge rapporten ”Climate Change and Human Health: Risks and Responses” av World Health Organization, kan dette få konsekvenser for øynene dine ved økt risiko for blant annet snøblindhet (solbrente øyne), pterygium (fortykkelse av det hvite i øynene), keratitt (hornhinnebetennelse), konjunktivitt (øyekatarr) og makuladegenerasjon (endringer i makula).

Økt eksponering av UV-stråling får også øyets linse til å eldes raskere enn normalt, noe som fører til at grå stær utvikler seg tidligere i livet. Dette forekommer oftere hos mennesker som bor i land nær ekvator der solen er sterkest.

UV-stråling påvirker ikke bare selve øyeeplet, men kan også skade øyelokkkene og den følsomme huden rundt øynene.

Øynene dine og oksygen

En sunn strøm av oksygen til øynene er viktig for å opprettholde godt syn. Hvis du bruker kontaktlinser vet du allerede at det anbefales å fjerne linsene før du legger deg fordi øynene trenger å puste. Øyet kan absorbere oksygen direkte fra luften gjennom hornhinnen. Mangel på oksygen i øyet kan føre til vaskulær vekst (der blodkar vokser innover hornhinnen) og hornhinneødem (hevelse i hornhinnen).

Forurenset vann

Klimaendringer har også en negativ innvirkning på vannkvaliteten. For øynene kan dette for eksempel bety at trakom, en bakteriell infeksjon som er en av de største årsakene til blindhet i verden, kan spre seg enda lettere hvis tilgjengeligheten av rent vann reduseres.

Skittent og forurenset vann er også grobunn for vannrelaterte insekter som sprer sykdommer som onchocerciasis (elveblindhet), en smittsom sykdom som kan skade iris og netthinnen og føre til blindhet.

Forurenset luft

Klimaendringer kan forårsake uforutsigbare værmønstre med temperaturer både under og over det normale. I områder der temperaturen stiger, kan vi se en økning hos mennesker med tørre øyne. De økende temperaturene kan også føre til en økning i skogbranner, hvorpå røyken fra disse brannene kan forårsake irriterte øyne.

Luftforurensning fra trafikkgasser betyr at vi kontinuerlig utsettes for omkringliggende nitrogenoksid og karbonmonoksid, noe som kan føre til økt risiko for aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD).

Dette ifølge en 11-årig studie av nesten 40.000 mennesker bosatt i Taiwan. Aldersrelatert makuladegenerasjon forårsaker betydelig og noen ganger permanent tap av sentralt syn, vanligvis hos personer over 60 år.

Kan du beskytte øynene mot klimaendringenes virkninger?

Et veldig viktig tiltak for å beskytte øynene er å bruke gode solbriller med god UV-beskyttelse. Dette gjelder når solen er tilstede, uavhengig av årstid, men også i overskyet vær, ettersom UV-strålene kan trenge gjennom skyene. CE-merkede solbriller viser at brillene oppfyller visse grunnleggende helse- og sikkerhetskrav og gir dermed god UV-beskyttelse. Hvis du også velger polariserte solbriller, filtrerer disse ut blendende lys fra reflekterende overflater som vann og snø.

Bruk av solbriller av lav kvalitet som bare har en mørkende effekt, kan gjøre mer skade enn godt fordi de gjør pupillen større og slipper inn mer av det skadelige UV-lyset. Vær derfor forsiktig med typen solbriller du bruker.

Regelmessige øyeundersøkelser er også viktige for å kunne oppdage mulige øyesykdommer i tide og få passende behandling. Dette er spesielt viktig jo eldre du blir fordi du gjennom årene har større risiko for å utvikle øyesykdommer

Last ned din brosjyre

Bestill time

Se oversikt over ledige timer hos din nærmeste klinikk

Eller bestill time via telefon på 23 96 03 92

Fortsett å lese

5 ting å glede seg til etter en øyelaseroperasjon

5 ting å glede seg til etter en øyelaseroperasjon

5 ting å glede seg til etter en øyelaseroperasjon Vi har spurt våre pasienter hva som har vært den største endringen i livet deres etter…

Les mer
Trygg og sikker synskorrigerende øyeoperasjon

Trygg og sikker synskorrigerende øyeoperasjon

Vår erfarne og velutdannede team har utført over 500 000 øyeoperasjoner. Vi er her for å hjelpe deg på reisen mot klarere syn og et…

Les mer
Fire grunner til leamus i øyet

Fire grunner til leamus i øyet

Fire grunner til leamus i øyet Opplever du av og til at øyelokket ditt hopper eller vibrerer litt? Her er fire mulige årsaker til disse…

Les mer

Vanlige spørsmål

Ring oss

Kundeservice
Man – Fre 08:00 – 15:30
23 96 03 92

Stille et spørsmål

Lære mer

Gratis brosjyre
Last ned

Se prisene våre
Pris øyelaser
Pris linsebytte

Book en undersøkelse
Book nå