Mange hevder at riktig kosthold kan forebygge visse øyelidelser. Alt er ikke nødvendigvis dokumentert ved grundig forskning, men indikasjoner på positive resultat finnes, og vi vet jo alle at et sunt kosthold som inneholder vitaminer og mineraler er positivt for kroppen. Her har vi forsøkt å samle litt av hvert av gode kostholdstips for deg som er opptatt av god helse generelt. Som den øyeeksperten vi er, vil vi naturlig nok fokusere på de vitaminer og mineraler som er gode for synet. Kanskje du får litt ny og spennende innsikt av dette?
Viktige næringsstoffer som vitaminer, mineraler og omega 3 kan bidra positivt til å holde øynene dine friske. Har du et kosthold rikt på følgende matvarer, kan du føle deg trygg på at det bidrar positivt til en god øyehelse:
Med andre ord kan du fråtse i oljer, nøtter, fisk, frukt og grønne grønnsaker, og ikke minst nyte kaffen du drikker hver eneste dag. Disse matvarene inneholder ulike typer av vitaminer og mineraler som igjen er viktige for kroppens velvære. Men hvordan finne ut hvilke vitaminer og mineraler som er viktige for deg og din helse? Vi har forsøkt oss på en kortfattet oppsummering.
Dette får du gjennom fet fisk, tran, melkeprodukter (gjerne fete) og ikke minst grønnsaker, frukt og bær som inneholder karoten. Eksempel på det er gulrøtter, grønne grønnsaker og faktisk aprikoser. A-vitamin er kanskje det næringsstoffet de fleste forbinder med synshelsen, og med god grunn. A-vitamin er en gruppe umettede organiske forbindelser som blant annet omfatter retinol, retinal og karoten. Navnene retinol og retinal har samme opphav som retina, netthinnen. Retinal inngår i dannelsen av et molekyl som er nødvendig både for at øyet skal oppfatte lys, og for fargesynet. A-vitamin trengs også for å opprettholde friske slimhinner, både i øynene og andre steder i kroppen.
Dette får du gjennom blant annet bær, frukt, nøtter og faktisk kaffe. Den matkilden som hevdes å ha mest antioksidanter er bjørnebær. Blåbær, som mange tror ligger på toppen når det gjelder ntioksidanter, må se seg slått av hele 8 andre matvarer.
Antioksidanter motvirker eller forsinker nedbryting (oksidasjon) av cellene i kroppen, inkludert i øynene. De vanligste antioksidantene er C-vitamin og E-vitamin. To andre antioksidanter som er særlig viktige for øynene og synet, er lutein og zeaxantin. Disse antioksidantene er til stede i høyere konsentrasjon i øyet enn i andre deler av kroppen. De beskytter mot skadelig blått lys og UV-stråling, og flere studier indikerer at personer som har et høyt nivå av lutein og zeaxantin i øyevevet er mindre utsatt for aldersrelatert makuladegenerasjon og grå stær. Mørke bladgrønnsaker som grønnkål og spinat inneholder mye lutein og zeaxantin. Erter, squash og eggeplomme er andre gode kilder. Et kosthold rikt på antioksidanter kan redusere og forsinke risikoen for å utvikle grå stær (katarakt). Dette er en sykdom som er vanlig hos eldre mennesker, men kan fint behandles med et linsebytte når behovet melder seg.
Dette vitaminet får vi i oss gjennom de aller fleste matvarer fra planteriket. De aller fleste av oss vet godt at appelsiner inneholder mye C-vitaminer og dette er en frukt som vi har blitt innlært til er svært viktig for oss nordmenn, spesielt vinterstider når det er mørkt og kaldt. Andre sitrusfrukter, jordbær, solbær, kålrabi, brokkoli og paprika inneholder også mye C-vitamin. I tillegg er nyper en ypperlig kilde til C-vitaminer, men dette er noe som ikke brukes spesielt mye i dagens kosthold. Kanskje den får sin renessanse igjen, hvem vet? C-vitaminmangel er svært sjeldent i Norge siden de aller fleste av oss spiser disse fruktene og bærene og det er sjelden man møter folk som ikke liker eller tåler en eneste av de matvarene som inneholder C-vitamin. Det er også svært liten fare for å få i seg for mye C-vitamin, så her er det bare fråtse i vei. i, men kan forekomme hos personer som ikke spiser frukt og grønnsaker. Disse kan med fordel ta et kosttilskudd. Hos friske mennesker er det liten fare for å få for mye C-vitamin, ettersom et eventuelt overskudd raskt skilles ut i urinen.
E-vitamin finner vi i planteoljer som olivenolje, soyaolje og solsikkeolje; i fullkornsprodukter, nøtter og mandler; i fisk; samt i frukt og grønnsaker med høyt fettinnhold, som for eksempel avokado. Men dette vitaminet er fettløselig og lagres i kroppen, så pass på så inntaket ikke er for høyt. Det skal ligge rundt 8-10 mg per dag for voksne mennesker. E-vitaminets viktigste oppgave antas å være å beskytte cellene i kroppen mot skade og nedbryting fra frie radikaler. Vitaminet beskytter fettstoffene i cellemembranen og holder den myk, slik at nærings- og avfallstransporten til cellene kan fungere normalt.En stor amerikansk undersøkelse3 har vist at en spesiell kombinasjon av store doser vitaminer, deriblant E-vitamin, kan hjelpe pasienter med aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD).
Omega 3 er en gruppe flerumettede fettsyrer som er svært viktige for helsen vår. Dette finner du spesielt mye av i fet fisk, men også i rapsolje,v alnøtter, knust linfrø og linfrøolje, hampfrø, soyabønner og matvaren som er superaktuell for tiden, nemlig chiafrø som er svært helsebringende på mange plan. To av av de viktigste flerumettede fettsyrene er icosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA). Begge er til stede i alle cellene våre, men den høyeste konsentrasjonen finner vi i hjernen og i øyet. Dyrestudier har vist at mangel på DHA kan medføre nedsatt syn og svekket netthinne.Lave nivåer av DHA og EPA har også blitt assosiert med tørre øyne, diabetisk retinopati (en netthinneforandring som oppstår som komplikasjon til diabetes) og aldersrelatert makuladegenerasjon5.
Det er et viktig sporstoff som hjelper kroppen å ta opp andre næringsstoffer. Kjøtt, fisk, skalldyr, gresskarfrø og sesamfrø er gode kilder til sink. Det spiller det en viktig rolle i transporten av A-vitamin fra leveren til netthinnen. Sink fins i høy konsentrasjon i netthinnen og øyets årehinne (choroidea). Du trenger derfor nok av både A-vitamin og sink for å opprettholde en god synsfunksjon.
Det som er viktig er å passe på så du får i deg nok av disse vitaminene og stoffene for en best mulig helse. Men ikke overdriv, pass på så du følger anbefalt dosering . Det er ikke bra med for mye av noe heller. Er du usikker på hvor mye akkurat din kropp skal ha daglig av de ulike elementene, så kan det være lurt å snakke med en kostholdsekspert.
Se oversikt over ledige timer hos din nærmeste klinikk
Eller bestill time via telefon på 23 96 03 92