Keratokonus

Keratokonus er en øyesykdom der hornhinnen gradvis blir tynnere og svakere, og derfor etterhvert buler fremover/får en topp. Dette forårsaker kompliserte brytningsfeil (uregelmessige skjeve hornhinner/astigmatisme). Øyesykdommen utvikles oftest i tenårene og man antar den er arvelig. I et tidlig stadium av sykdommen kan synet korrigeres med briller eller linser, men ved komplisert keratokonus kan det bli nødvendig med en hornhinnetransplantasjon for å få bukt med synsfeilen.

Keratokonus gjør at hornhinnen får en toppete form.

Øyesykdommen keratokonus medfører at hornhinnen endrer form og ikke lenger er rund.  Navnet kommer fra gresk og betyr «konisk hornhinne». En slik deformert hornhinne kan ikke bryte lyset symmetrisk mot netthinnen, noe som medfører et utydelig bilde av det man ser på. I begynnelsen av sykdomsforløpet kan synet korrigeres med briller eller linser, men dersom hornhinnen utvikler en kraftig utbuling kan både briller og linser bli utilstrekkelige.

Årsaker til keratokonus

Keratokonus medfører at øyets hornhinne svekkes og blir tynn. Trykket i øyet kan da føre til at midten av hornhinnen begynner å bule utover. Dette gir hornhinnen den koniske formen.

Den eksakte årsaken til at keratokonus oppstår er ikke entydig, men man antar det finnes arvelige faktorer.

Keratokonus oppstår oftest i tenårene og utviklingen bruker å stagnere når man er rundt 40 års alderen på grunn av at hornhinnen da blir stivere.

Symptomer på keratokonus

Utviklingen av sykdommen skjer som regel langsomt, derfor forverrer også synet seg gradvis. Objekt man ser på kan oppleves tåkete eller utydelige og mange myser for å se bedre. Lysfølsomhet og dårligere mørkesyn er også symptomer på denne sykdommen. Keratokonus kan også gi anstrengte øyne og hodepine.

Behandling av keratokonus

Dersom en øyelege mistenker at keratokonus er under utvikling, kan man noen ganger stoppe utviklingen med en metode som kalles corneal cross linking (CXL). Med corneal cross linking rettes UV-lys mot hornhinnen som er mettet med stoffet riboflavin. Dette kan stabilisere vevet slik at utbulingen ikke fortsetter å øke/utvikle seg. Den formendringen som allerede har skjedd vil ikke gå tilbake. Dersom briller og myke linser ikke er tilstrekkelig for å korrigere synet, kan spesielt utformede harde linser hjelpe for å se bedre.

Ved komplisert keratokonus er hornhinnen noen ganger for deformert for at en linse kan tilpasses øyet. I de tilfellene kan det bli aktuelt med en hornhinnetransplantasjon. En hornhinnetransplantasjon er en operasjon der den sentrale delen av hornhinnen tas bort og erstattes med en donert hornhinne.

Spør oss

Book tid

Se hvilke tider som er tilgjengelig akkurat nå

Eller book via telefon på 800 22 636