Katarakt (grå stær)

Katarakt, eller grå stær, er en øyesykdom der øyets linse har blitt uklar. Sykdommen fører til redusert syn og oppstår oftest hos eldre mennesker. Katarakt kan behandles ved en operasjon der den uklare linsen byttes ut med en ny, kunstig og gjennomsiktig linse. Hvert år gjennomføres nærmere 50 000 kataraktoperasjoner i Norge.

Katarakt gjør linsen grumsete og ugjennomskinnlig.

Øyets linse sitter bak iris (regnbuehinnen) og har som oppgave å bryte lyset som kommer inn i øyet. Dette for å fokusere lyset til netthinnen slik at du kan se et skarpt bilde av det du ser på. Linsen skal være klar og gjennomsiktig, men ved katarakt har linsen blitt uklar. Dette medfører redusert syn med uskarpe konturer og utvannede eller uklare farger.

Årsaker til katarakt

Linsen består for det meste av vann og protein. Proteinet er arrangert på en nøyaktig måte som holder linsen klar og lar lyset passere. Ved katarakt har proteinet klumpet seg sammen (denaturering) slik at linsen har mistet sin klarhet. Katarakt oppstår vanligvis på grunn av aldring av linsen, men kan også forekomme hos yngre personer og da som regel på grunn av skader eller sykdom, som for eksempel diabetes. Man antar også at langvarig kortisonbehandling, røyking og eksponering for sollys kan være andre årsaker til utvikling av katarakt.

Symptomer på katarakt

Katarakt gjør ikke vondt, men det reduserer synet på sikt. Vanlige symptomer ved katarakt er at du gradvis ser mer tåkete, får dårligere kontrastsyn og ser skygger og doble konturer rundt objekter. Farger kan også oppleves mer utvannet og se litt mer gulbrune ut enn det de virkelig er. Mørkesynet kan bli dårligere og du kan også bli mer sensitiv for sterkt lys.

Forverringen av synet skjer gradvis i takt med at linsen blir mer og mer uklar. Forløpet kan ta alt fra måneder til flere år.

Behandling av katarakt

Katarakt kan behandles med en operasjon der den uklare linsen tas ut og erstattes med en gjennomsiktig, kunstig linse. Den nye linsen skal fungere for resten av livet. Operasjonen tar ca. 15 minutter per øye og er smertefri. Kataraktoperasjon er den mest utførte operasjonsmetoden i verden, og hvert år gjennomføres det mange millioner  kataraktoperasjoner. I Norge gjøres det rundt 50 000 hvert eneste år.

Spør oss

Book tid

Se hvilke tider som er tilgjengelig akkurat nå

Eller book via telefon på 800 22 636