Sprengt blodkar på øyet

Et sprengt blodkar på øyet kan gjøre at det hvite på øyet ser kraftig rødt ut. Det er oftest helt ufarlig og gjør heller ikke vondt, selv om det ser litt dramatiskut. Som regel går dette gradvis over av seg selv i løpet av et par uker.

Tilstanden kalles subkonjunktival blødning og indikerer at blødningen er under den ytterste slimhinnen (konjunktiva) på det hvite øyeeplet . Derfor kommer det ikke væske/blod ut i tårefilmen . Det er kun det hvite på øyet som blir rødt, og du vil ikke se blod hverken over iris eller pupillen. I hornhinnen som ligger foran iris og pupillen, er det ikke blodårer, og blødningen vil heller ikke spre seg dit. Tilstanden går heldigvis gradvis over av seg selv.

Årsaker til subkonjunktival blødning

Slimhinnen på øyet (conjunctiva) dekker det hvite på øyet (sklera) og innsiden av øyelokkene. I denne slimhinnen finnes det mange små, skjøre blodårer. Disse trengs for at slimhinnen skal produsere slim (og litt tårer) som beskytter øyet. Disse blodårene er mer eller mindre synlige til vanlig, og sprekker lett, for eksempel ved et kraftig nys eller tungt løft, og det er det som har skjedd når man får en subkonjunktival blødning. Det kan se ganske så stort og dramatisk ut med sprengte blodkar på øyet. Årsaken til at det ser så «stort» ut, er kort og godt det at blodet flyter ut mellom den smale spalten mellom nettopp konjunktiva og sklera . Vi vet alle at en liten dråpe kan flyte ut og oppleves veldig stor dersom den blir presset mellom to flater. Tenk bare på  blodprøver på  glassflate, hvordan en liten  bloddråpe der kan dekke en hel glassflate bare den blir presset nok sammen. Sånn er det også med sprengte blodkar på øyet.

Årsaken til at blodkar sprekker kan være så mangt. Her har vi listet noen av de viktigste grunnene til at man kan oppleve denne tilstanden:

  • Høyt blodtrykk.
  • Overdosering av blodfortynnende medisiner.
  • Gnidning på øyet.
  • En liten utvekst som kan skade et kar under slimhinnen (svulst).
  • Press – bukpress, fødsel, toalettbesøk, forstoppelse og vektløfting. Blødningen går frem til hornhinnen, som forblir klar.
  • Slag
  • Tørre øyne og tynne blodårer

Symptom på subkonjunktival blødning

Heldigvis er ikke dette en tilstand som er smertefull. Som regel kjenner man ikke noe til det i hele tatt. I sjeldne tilfeller, hvis det har blødd mye, kan det bli en irriterende  hevelse under slimhinnen. Den kan plage deg når du blunker, men du får heller ikke smerte av denne hevelsen.

Behandling av subkonjunktival blødning

Tilstanden går som regel over i løpet av et par ukers tid, kanskje noen dager +/- avhengig av hvor mye blod som har lekket ut.

Dersom du gjentatte ganger får sprengte blodkar, bør du gå til fastlegen eller eventuelt øyelegen din for å få utredet det. Da kan det skyldes bakenforliggende årsaker som må behandles. Har du mistanke om at du har fått noe inn på øyet og dette har forårsaket at blodkaret har sprukket, bør du gå til øyelegen så fort som mulig for å få utredet situasjonen.

Spør oss

Book tid

Se hvilke tider som er tilgjengelig akkurat nå

Eller book via telefon på 800 22 636