Pinguecula

Pinguecula er en opphoping av fettvev som utvikles i øyets bindehinne (konjunktiva). Dette ses som en gulaktig flekk eller bul over det hvite i øyet. Pinguecula skaper som regel ingen andre problemer enn eventuelt kosmetiske. I noen tilfeller kan det oppstå en betennelse i pinguecula, og det kan også gi problemer med kontaktlinsebruk.

Pinguecula ser ut som en gulaktig flekk eller bul på øyehviten.

Pinguecula ses vanligvis på den siden av øyet som er nærmest nesen.

Årsaker til pinguecula

Pinguecula er en opphopning av fettvev som kan skapes når vevet i bindehinnen forandres. Årsaken til forandringen er ikke helt klarlagt, men pinguecula rammer oftere mennesker som eksponeres mye av sollys. Også vind og andre ytre påvirkninger som tørker ut og irriterer øyet kan øke risikoen for pinguecula.

Tilstanden rammer oftest middelaldrende mennesker, eller eldre, men det kan også oppstå hos yngre personer.

Symptomer ved pinguecula

Pinguecula er synlig og kan derfor være plagsomt av estetiske grunner. Symptomene på  pinguecula er ofte milde, men tilstanden kan noen ganger medføre irritasjon og ubehag.

I sjeldne tilfeller kan pinguecula utvikle seg videre og vokse slik at det påvirker synet. Dette kan skje dersom pinguecula vokser inn over hornhinnen (da kalles det pterygium).

Behandling av pinguecula

Pinguecula trenger vanligvis ingen behandling. Men ved problematiske symptomer kan tilstanden noen ganger behandles med øyedråper eller øyesalve som er smørende og/eller betennelsesdempende.

Pinguecula kan opereres bort, men risikoen er stor for at det kommer tilbake og da gi enda større problemer på grunn av arrdannelse. Operasjon kan være aktuelt hvis pinguecula skaper store problemer ved kontaktlinsebruk, er konstant betent eller svært ubehagelig.

Den beste måten å forebygge pinguecula er å unngå at øynene blir irriterte. Dersom man oppholder seg mye utendørs, er det lurt å bruke solbriller for å beskytte øynene. Solbriller beskytter ikke bare mot solstrålene, men også mot vind, støv og andre ytre faktorer.

Spør oss

Book tid

Se hvilke tider som er tilgjengelig akkurat nå

Eller book via telefon på 800 22 636

Ring oss

Kundeservice
Man – Fre 08:00 – 15:30
23 96 03 92

Stille et spørsmål

Lære mer

Gratis brosjyre
Last ned

Se prisene våre
Pris øyelaser
Pris linsebytte

Book en undersøkelse
Book nå