Konjunktivitt (bindehinnebetennelse)

Konjunktivitt er betennelse i øyets bindehinne (konjunktiva). Denne betennelsen kan gi røde, rennende og irriterte øyne. Dette er forholdsvis vanlig og går ofte over av seg selv, men kan noen ganger ha behov for behandling. Vanlige årsaker til konjunktivitt er bakterie- eller virusinfeksjon og allergi.

Konjunktivitt er en betennelse i øyets bindehinne som gjør øyet rødt og irritert.

Bindehinnen er en slimhinne som har som funksjon å fukte øyet og innsiden av øyelokket. Dersom bindehinnen blir betent, blir øynene røde, irriterte og ofte rennende. Noen ganger kalles konjunktivitt bare for øyebetennelse eller øyekatarr.

Årsaker til konjunktivitt

Du kan få konjunktivitt av ulike årsaker. En virus- eller bakterieinfeksjon er en vanlig årsak. Konjunktivitt kan smitte fra hånd til øye, eller fra f.eks fra håndkle og øyesminke.

Allergi, tørre øyne eller øyelokksbetennelse (blefaritt) er andre årsaker til konjunktivitt.

Symptomer på konjunktivitt

Symptomene kan være forskjellige avhengig av den bakenforliggende årsaken.

Dersom du får en infeksjon på grunn av en virus eller bakterie, blir øynene røde, rennende og kan bli klissete av puss. Denne typen konjunktivitt kommer ofte i sammenheng med en forkjølelse.

Ved allergisk konjunktivitt blir øynene røde, klør og hevelse kan også oppstå, men ved allergi er det ikke gult puss i øyet.

Behandling av konjunktivitt

En bindehinnebetennelse forårsaket av virus eller bakterier vil i de fleste tilfeller gå over av seg selv i løpet av en ukes tid. Egenbehandling i form av rengjøring med lunkent vann og en ren klut kan være en god løsning for å lindre plagene. Dersom betennelsen forverres eller ikke går over etter dette, bør man kontakte en lege for undersøkelse. Ved en bakteriell infeksjon kan behandling med antibiotika være nødvendig. Det kan være fornuftig å skifte ut øye-make up etter at du har hatt en konjunktivitt.

Dersom konjunktivitt kommer av allergi, kan man behandles med reseptfrie øyedråper og tabletter mot allergien.

Konjunktivitt forårsaket av en øyelokksbetennelse, behandles først og fremst med rengjøring av øyelokkskantene.

Spør oss

Book tid

Se hvilke tider som er tilgjengelig akkurat nå

Eller book via telefon på 800 22 636