Blefaritt

Blefaritt er en øyelokksbetennelse som kan gjøre øyelokkskantene røde, irriterte og hovne. Øyelokksbetennelse forekommer oftere hos eldre mennesker og hos personer med sensitiv hud. Symptomene kan være langvarige og tilbakevendende, men med nøye rengjøring av øyelokkskantene kan ubehaget lindres.

Blefarit gjør øyelokkskantene røde, irriterte og hovne.

Blefaritt forekommer i alle aldre, men eldre mennesker og personer med tørr og sensitiv hud, har en større risiko for å få denne typen av betennelse. Hudsykdommer, som for eksempel, rosacea, er også en faktor som øker risikoen for øyelokksbetennelse.

Årsaker til blefaritt

Blefaritt er en kronisk betennelse som kan komme av en ubalanse i øyets tårefilm og/eller hudbarriere og med det bakterieflora. Tilstanden oppstår oftere hos personer med eksem.

I dine øyelokkskanter finnes det små kjertler som produserer væske for å smøre overflaten av øynene samt innsiden av øyelokkene. Ved blefaritt er disse ofte tettet igjen, hvilket skaper ubalanse og irritasjon ved øyelokkskantene. Derfor kan rengjøring av øyelokkskantene som åpner kjertlene bedre tilstanden.

Symptomer på blefaritt

Blefaritt rammer oftest begge øynene, selv om det kan kjennes kraftigere i det ene kontra det andre. Øyelokkskantene blir ofte røde og hovne, og noen ganger kan det også oppstå små skorper i øyevippene. En kløende og brennende følelse er de vanligste symptomene. Men øynene kan også renne og kjennes grusete eller tørre.

Øyelokksbetennelse kan spre seg til øyets bindehinne og forårsake bindehinnebetennelse (konjunktivitt). Det er derfor viktig å behandle blefaritt så raskt symptomene oppstår.

Behandling av blefaritt

Blefaritt behandles først og fremt gjennom rengjøring av øyelokkskantene. Det er noe man kan gjøre selv hjemme ved først å dekke øynene med en fuktig, ren og varm klut eller kompress. Tilsett deretter noen dråper uparfymert babyshampoo i lunket vann og rengjør øyelokkskantene med en bomullspinne dyppet i dette såpevannet. Stryk bomullspinnen fra innerste til ytterste øyekant. Dette gjøres både på øvre og nedre øyelokk. Etter rengjøringen legger du på en øyelokksalve på øyelokkskantene. Bruk fingertuppene til dette, men pass godt på så fingeren er helt ren før du starter.

I og med at tilstanden er kronisk, vil som regel ikke behandlingen kurere tilstanden, men man må regne med å gjøre dette på fast basis for å bedre symptomene.

Dersom betennelsen ikke forsvinner eller forbedres, kan behandling med legemiddel bedre tilstanden.

Spør oss

Book tid

Se hvilke tider som er tilgjengelig akkurat nå

Eller book via telefon på 800 22 636