Allergi i øynene (allergisk konjunktivitt)

Allergisk konjunktivitt er en betennelse på øyet som skyldes allergener (stoffer som forårsaker allergi). Ved allergisk konjunktivitt blir øynene røde, klør og kan renne. Det er en plagsom men ufarlig tilstand, og kan lindres med medisinering med øyedråper og tabletter.

Konjunktivitt er en betennelse i øyets bindehinne som gjør øyet rødt og irritert.

Allergener kan fremkalle immun-reaksjoner i øyets slimhinne (bindehinnen) og resultere i at øyet blir betent. Dette kalles for allergisk konjunktivitt eller allergisk bindehinnebetennelse. Tilstanden er som nevnt ufarlig og medfører ingen vedvarende skade på synet eller øynene. Dog er det plagsomt og irriterende.

Årsaker til allergisk konjunktivitt

Det som skjer ved allergisk konjunktivitt, er at allergener (eks. pollen) kommer i kontakt med øyets slimhinner og trigger immunforsvaret. Selv om allergenene strengt tatt ikke er skadelige, aktiveres immunforsvaret i øyet. Det frigis histaminer i slimhinnene, som fører til at blodkarene utvides og slimhinnene hovner opp (immunrespons/betennelse). Den allergiske reaksjonen er en overfølsomhet.

Vanlige allergener som øyet kan reagere på er pollen, proteiner fra dyr, husstøvmidd eller kjemiske emner.

Symptomer på allergisk konjunktivitt

Symptomene ved øyeallergi er kløe, rennende øyne, lysskyhet og rødhet. Slimhinnen kan bli hoven og få et litt glassaktig preg, og også øyelokkene kan bli hovne. Kløingen er typisk for allergi, og skiller allergisk konjunktivitt fra mange andre varianter av øyebetennelser.

Lysfølsomhet er også et symptom som kan forekomme ved allergisk konjunktivitt.

Behandling av allergisk konjunktivitt

Symptomene kan ofte lindres med allergidempende øyedråper eller tabletter som inneholder antihistaminer. Antihistaminene blokkerer de frigjorte histaminene som trigger den unødvendige og plagsomme immunresponsen i øyet. I noen tilfeller trenger man i tillegg kortison for å dempe selve betennelsen.

Pollenallergi trenger man eventuelt bare å behandle i sesongen. Reaksjon mot eks. dyr eller støv kan oppstå når som helst på året, men det er ikke alltid at det krever behandling

Å unngå kontakt med de elementene som du er overfølsom for, er den beste måten å forebygge allergisk konjunktivitt.

Spør oss

Book tid

Se hvilke tider som er tilgjengelig akkurat nå

Eller book via telefon på 800 22 636