Hvordan påvirkes øynene våre av klimaforandringene?

Klimaforandringene kan påvirke øyehelsen din på flere måter. Dels på grunn av økningen av ultrafiolette stråling og dels på grunn av forandringer i luft og vann. Irriterte øyne, solskader og en øket risiko for infeksjoner, er bare noen av konsekvensene som øynene våre kan rammes av på grunn av klimaforandringene.

Til forskjell fra andre viktige organ, er øyet mer eksponert og dermed mer sårbart for alle de klimaforandringene som skjer.

Dine øyne og ultrafiolett stråling

Et tynnere ozonlag har ledet til økt eksponering av ultrafiolett stråling. I følge rapporten  ”Climate Change and Human Health: Risks and Responses” av World Health Organization, kan dette få konsekvenser for øynene dine med økt risiko for blant annet snøblindhet (solbrente øyne), pterygium (fortykning av øyehviten), keratitt (hornhinnebetennelse), konjunktivitt (bindehinnebetennelse) og makuladegenerasjon (forandringer på gule flekken).

Økt eksponeringav UV-stråling forårsaker også at øyets linse også eldes raskere enn normalt. Dette kan lede til at grå stær utvikles tidligere i livet. Dette forekommer oftere hos mennesker bosatt i land nær ekvator der solen er sterkest.

UV-stråling påvirker ikke bare selve øyegloben, men kan også skade øyelokkene og den sensitive huden rundt øynene.

Dine øyne og oksygen

En god tilførsel og drenering av oksygen til øynene, er grunnleggende for å beholde et godt syn. Dersom du bruker kontaktlinser vet du helt sikkert allerede at det anbefales å ta ut linsene før du går og legger deg siden øynene dine trenger å puste. Øyet kan ta opp oksygen rett fra luften gjennom hornhinnen. Oksygenmangel i øyet kan medføre karinnvekst (hvor blodkar vokser inn over hornhinnen) og cornealødem (hevelse på hornhinnen.)

Forurenset vann

Klimaforandringenen har også en negativ påvirkning på vannkvaliteten. For øynene kan dette for eksempel innebære at trakom, en bakterieinfeksjon som er en av de største årsakene til blindhet i verden, kan spres enda lettere dersom tilgangen til rent vann minsker.

Skittent og forurenset vann er også en grobunn for vannrelaterte insekter som sprer sykdommer som for eksempel onchocerciasis (flodblindhet), en infeksjonssykdom som kan gi skader på iris og netthinnen og videre medføre blindhet.

Forurenset luft

Klimaforandringene kan forårsake uforutsigbare værmønster. Dette har vi jo faktisk også opplevd her til lands de seneste årene, med både unormalt høye temperaturer, lite snø, og styrtregn som har medført jordras. I områder hvor temperaturen stiger, kan vi se enn økning av mennesker med tørre øyne. De stigende temperaturene kan også lede til en økning av skogbranner, hvorpå røyken fra disse kan gi irriterte øyne.

Luftforurensing fra trafikken innebærer at vi kontinuerlig utsettes for blant annet karbondioksid. Dette kan lede til en økt risiko for aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD). Dette i følge en 11-årig studie av nesten 40 000 personer bosatt i Taiwan. Aldersrelatert makuladegenerasjonkan forårsake betydelig og  i noen tilfeller bortfall av det sentrale synsfeltet, vanligvis hos mennesker over 60 år.

Kan man beskytte øynene mot klimaforandringenes effekter?

Noe som er svært viktig for å beskytte øynene best mulig, er å bruke gode solbriller med god UV-beskyttelse. Dette gjelder når som helst når solen titter frem, uansett årstid. Men også når det er lettere skydekke siden UV-stålene kan trenge gjennom skydekket også. CE-merkede solbriller viser at glasset oppfyller visse grunnleggende helse- og sikkerhetskrav og dermed gir en god UV-beskyttelse. Dersom man velger polariserte solbriller, filtrerer disse bort blendende lys fra reflekterende flater som for eksempel vann og snø.

 Å benytte solbriller av lav kvalitet som kun har en formørkende effekt, kan faktisk gjøre en skade enn nytte. Dette fordi de gjør at pupillen utvider seg og slipper inn mer av det skadelige UV-lyset. Vær derfor svært nøye med valg av solbriller både til deg og andre.

Å gå på regelmessige øyekontroller, er også viktig for at man i tide skal kunne oppdage eventuelle øyesykdommer og videre komme i gang med nødvendig behandling. Dette er ekstra viktig til eldre man blir, siden man gjennom årene løper en større risiko for å utvikle øyesykdommer.

Bestill time

Se hvilke tider som er tilgjengelig akkurat nå

Eller bestill via telefon på 23 96 03 92

Ring oss

Kundeservice
Man – Fre 08:00 – 15:30
23 96 03 92

Stille et spørsmål

Lære mer

Gratis brosjyre
Last ned

Se prisene våre
Pris øyelaser
Pris linsebytte

Book en undersøkelse
Book nå