Slipp briller, lesebriller og progressive briller

Bruker du briller fordi du har dårlig syn? Da du sikkert nærsynt, langsynt eller har skjeve hornhinner. Men visste du at 3 av 4 strengt tatt bruker briller helt unødvendig ? Dersom man i stedet gjør øyelaser, linsebytte eller linseimplantat, trenger du ikke være avhengig av hverken briller eller linser. For å finne ut om du kan legge fra deg brillen og slippe å tenke på at de er med deg hele tiden, kan du gjøre en undersøkelse på en av våre klinikker. Da vil en av våre optikere nøye måle og gå gjennom synsfeilen din, øyehelsen og alle øvrige forutsetninger for å kunne gjør en synskorrigering. Har du de rette forutsetningene, så kommer også optikeren med en klar anbefaling på hvilke type behandling som vil være den beste løsningen for deg; øyelaser, linsebytte eller linseimplantat. 

Eventyreren Annelie Pompe ville ikke la seg begrense av synsfeilen sin!

«Verden er skarpere og alle lys er liksom mykere enn før!» – Annelie Pompe, eventyrer

Progressive linser

Progressive briller kalles også for multifokale- eller bifokale briller. Disse bruker man når man begynner å bli alderssynt sånn rundt 45-årsalderen. Stort sett de aller fleste vil oppleve denne typen synsfeil – som går ut på at den naturlige linsen inne i øyet har stivnet og ikke klarer å tilpasse seg ulike avstander lenger. Dersom man gjør et linsebytte, vil du slippe å måtte bruke progressive briller og du kan leve livet helt fritt, uten noen form for begrensninger med synsfeilen din.

Lurer du på hva et linsebytte egentlig er? For å kunne se skarpt har alle vi mennesker en linse inne i øyet. Denne linsen sammen med pupillens størrelse er viktig for at man skal kunne se ulike elementer på ulike avstander skarpt under ulike lysforhold. Hørest det komplisert ut synes du ? Pupillen endrer blant annet form avhengig av lysforholdene vi har til enhver tid, slik at man skal kunne se best mulig. Når det er mørkt, vil pupillen endre formen/utvide seg slik at den slipper inn mer lys enn ellers, og derfor kan man klare å se selv i mørkret. Når det er lyst, forminskes lysinnslippet siden man ikke trenger like mye lys inn for å kunne se skarpt. Tenk den hvordan fotografer jobber med en kameralinse og lysåpning/blending på den for å skape et best mulig bilde – akkurat slik jobber den naturlige linsen inne i øyet også. Detter er altså ganske så avanserte saker som skjer mer eller mindre automatisk, og du kan selv tenke deg hvor mye den naturlige linsen jobber og tilpasser seg hele tiden mens vi ser. Denne jobben, eller akkommoderingen som det heter på fagspråket, sliter på “muskulaturen” til linsen og etterhvert har den stivnet såpass at den ikke klarer å tilpasse seg ulike avstander lenger. Da er problemet med alderssynet der og du trenger hjelp for å klare å se det som er smått, enten ved briller, linser eller et linsebytte. Et linsebytte går ut på at du skifter ut den naturlige linsen som du har inne i øyet og i stedet for setter inn en ny syntetisk linse som vil kunne gi deg godt syn på både kort- mellom- og lang avstand. Da er problemet løst for din del.

Nå slipper Bjørn både lesebriller og alderssynet.

«Nå etterpå, kan jeg gjøre akkurat som jeg vil, hele tiden. Jeg lever «mitt liv» til det fulle, uten noen form for begrensinger. Jeg gjør akkurat de samme tingen som jeg gjorde for over 10 år siden, klatrer, padler, går på ski, og er ute på tur – alt sammen uten briller!» – Bjørn Sekkesæter, daglig leder og fjellklatrer

Lesebriller

Selv om du aldri har hatt noen synsfeil tidligere i livet, så begynner de fleste å oppleve forandringer rundt 45-årsalderen. Det kan komme overraskende på mange fordi man rett og slett ikke helt forstår hva som skjer, om det er noe galt eller om  dette bare er en helt vanlig utvikling.  Gradvis blir det vanskeligere å lese liten tekst på mobilen eller i avisen. Det som skjer, er helt naturlig og ikke urovekkende i det hele tatt. Det er kort og godt slik som beskrevet over, at den naturlige linsen inne i øyet har jobbet så mye gjennom livet for å tilpasse seg ulike avstander og ulike lysforhold, så den har rett og slett brukt opp evnen til å tilpasse seg. Dette klarer den ikke gjøre lenger. Du har da fått utviklet alderssyn og kan ha behov for lesebriller for å kunne se denne lille teksten. For dem som aldri har hatt en synsfeil tidligere kan det være ganske så uvant å måtte begynne med lesebriller, spesielt fordi brillene må av og på hele tiden. Det er nemlig slik at disse lesebrillene strengt tatt bare er som et forstørrelsesglass, og vil forstørre det som er smått slik at du kan lese og se akkurat det. Men lesebrillene vil ikke være til noe som helst positiv hjelp når du skal se større ting litt lenger borte. Da må du ta dem av deg igjen, så det blir sånn “av-på-av-på-av” briller, og da kan det være vanskelig å finne dem igjen  akkurat når du trenger dem. Blant annet.

Dersom du i stedet gjør et linsebytte hos oss i Memira, kan du leve resten av livet uten briller,  og du slipper det stadig tilbakevendende spørsmålet om “hvor er det nå lesebrillene ligger igjen”.

En linsebytteoperasjon løste synsproblemene for Vigdis Jordal

«No ser eg bokstavane, alle orda fra side til side, frå perm til perm, utan briller eller linser. Livet er så mykje enklare- og tenk, dette synet skal eg ha så lenge eg lever.» – Vigdis Jordal, foredragsholder

Om Memira

Memira ble opprettet som et Skandinavisk foretak i 2007, og vi er den største øyelaserkjeden i hele Skandinavia, samt en av de største i hele verden på linsebytteoperasjon. Vi har  bidratt til at mer enn 100 000 mennesker  nå lever livet uten briller og linser. Vi har klinikker rundt i hele Norge.

Les mer om Memira her >>

Bestill time

Se hvilke tider som er tilgjengelig akkurat nå


Eller bestill via telefon på 23 96 03 92