Kontaktlinser eller varig synslaser – hva bør jeg velge

Både kontaktlinser og laserbehandling er i dag to velutviklede alternativer for deg som ikke ønsker å bruke briller. Det er tross alt noen som ikke er helt komfortable med briller i det daglige og da er det godt å vite at det finnes to like bra alternativ som du kan velge mellom; linser eller å gjøre en synslaser.

Dersom du går rundt og funderer på hva du skal velge, hva som passer best for akkurat deg, så kan kanskje vår lille sammenligning mellom disse alternativene hjelpe deg. Kanskje du raskere kommer fram til en avgjørelse etter å ha lest dette. Vi håper det!

Hvor bra blir synet?

Uansett hvilket synshjelpemiddel du benytter, kan det være vanskelig å oppnå det vi oppfatter som et helt perfekt syn, slik som man har det dersom man ikke har noen synsfeil i hele tatt. Hva som er perfekt syn, er også svært vanskelig å definere, siden det er litt individuelt hvor godt synet kan bli og hvordan synssenteret i hjernen tolker det man ser. Man kan altså ha visus 1,0, hvilket ut i fra et optikerperspektiv er et godt syn, men selv oppleve at det ikke er perfekt. Målet med både kontaktlinser og synslaser er at du skal ha samme syn som med beste mulige briller.

En fordel med kontaktlinser er at du enkelt kan bytte styrke på dem dersom synet ditt forandrer seg over tid. Velger du å gjøre en laserbehandling, er en grundig undersøkelse hvor man konstaterer at synet ditt er stabilt svært viktig å få gjort før man i det hele tatt begynner å snakke om behandling. Dersom du gjør operasjonen mens synet ditt fortsatt er i utvikling, med andre ord mens det fortsatt forandres, kan du få behov for å gjøre en kompletterende behandling senere.

Man hører noen ganger folk snakke om at laserresultatet ikke holder livet ut, men at synsfeilen kommer tilbake etter en tid. Dette er strengt tatt ikke korrekt, og er noe mange blander sammen med at man rundt 45-50 års alderen får behov for lesebriller. Og da må jo det være på grunn av at laseroperasjonen ikke holder hele livet, tenker man. Det er feil. Det som egentlig skjer, er at synsfeilen presbyopi utvikler seg. På godt norsk kan vi kalle det for alderssyn. Denne tilstanden vil ramme de aller fleste og utviklingen er helt uavhengig av om du tidligere har gjort en øyelaser eller ikke.

Alderssynet kommer av at den naturlige linsen inne i øyet gradvis blir stivere og ikke kan tilpasse seg ulike avstander like lett som tidligere. Dette er altså noe som skjer inne i øyet. En laserbehandling av øyet korrigerer skjevheter og feil krumning på hornhinnen, som er det ytterste laget på øyet. Alderssynet kan, når det er ferdig utviklet, løses med en linsebyttebehandling hvor man bytter ut den naturlige linsen med en helt ny syntetisk linse som vil vare resten av livet. Vi snakker altså om to helt ulike synsfeil her. Alderssynet rammer alle, uansett hvilke synshjelpemiddel man benytter, og uansett om man har gjort en synslaser tidligere eller ikke.

Hvor praktisk er synslaser og kontaktlinser, hva bør du tenke på?

Kontaktlinser er i svært mange tilfeller mye mer praktisk enn briller. Tenk for eksempel dersom du holder på med sport eller en annen aktivitet der du beveger deg mye. Da er det ikke like enkelt å bruke briller.   Den største risikoen med linser, er risikoen for å miste linsen, spesielt dersom du er i aktivitet. Hvis du har en ganske så stor synsfeil, blir du veldig sårbar om du plutselig ikke har linse på lenger. Ett eksempel på dette er bilkjøring . Mister du linsen mens du kjører bil, kan det få ubehagelige konsekvenser.

Kontaktlinser krever også god hygiene slik at du unngår bakterier på øyet som lagres i linsen og øker risikoen for øyebetennelse hos deg som bruker dette. For eksempel på telttur kan det være spesielt utfordrende med god nok hygiene. Man skal heller helst ikke bade med linser på grunn av grunn av bakterierisiko i vannet, noe de færreste vet at ikke er særlig heldig. Så du skjønner sikkert at synslaser er et veldig bra alternativ dersom man er fysisk aktivt. Etter du har gjort en laserbehandlingen, kan du leve på akkurat samme vis som de som ikke har en synsfeil. Synsfeilen din er jo tross alt korrigert. Med andre ord, når det gjelder hvor praktisk det er, så vil nok synslaser vinne over kontaktlinser for de aller fleste.

Kostnad

En laserbehandling av øyet koster fra 29 900 kr. Den mest benyttede metoden, FS-LASIK, koster 41 900 kr. Kontaktlinser koster gjerne mellom 300-600 kroner per måned avhengig av type linser. I det korte perspektivet er kontaktlinser helt klart billigere, men det vil ikke ta alt for mange år før man har brukt like mye penger på linser som det en synslaser koster. Hva du også bør ta med i beregningen, er at selv om du er linsebruker så bør du ha et par reservebriller slik at du får avlastet øynene jevnlig fra linsebruken, så du bør ta med kostnad for et par briller også inn i regnestykket. Så i lengden vil du nok kunne spare penger dersom du tar steget og gjør en synslaser så snart synet ditt, samt øvrige forutsetninger for en behandling er på plass.

Det er liten vits å bruke årevis på å tenke på om du skal ta steget, gitt at du er blant de 80 % som kan selvsagt!

Risiko

Både bruk av kontaktlinser og laserbehandling innebærer visse risikoaspekter, selv om alvorlige komplikasjoner er svært sjeldne for begge alternativene. Når det gjelder kontaktlinser er det mest vanlige problemet dårlig hygiene som igjen kan medføre øyeirritasjoner eller i verste fall øyebetennelse.

En del opplever tørre øyne i forbindelse med kontaktlinsebruk, og langvarig linsebruk kan føre til kroniske endringer i øyet som gjør øynene intolerante for linsebruk på sikt. For en laserbehandling av øyet er det vanligste problemet økt lysspredning rett etter behandlingen. Dette forsvinner som regel etter en tid. Det er dog individuelt hvor lenge det vil vare, og dette er noe man ikke entydig kan si noe om på forhånd, siden det har litt med hjernens tolkning av det man ser.

Infeksjoner i forbindelse med synslaser er svært sjeldent. Når det gjelder synslaser er det viktig å få en nøye vurdering av hornhinnens tykkelse og fasong før en laseroperasjon, for å minimere risikoen for en svekkelse av hornhinnens styrke. Noen opplever også at øynene føles tørrere enn før man gjorde laserbehandlingen. Har du veldig tørre øye, bør du nok unngå både synslaser og kontaktlinser. I de tilfellene er det nok briller som er den beste løsningen på synsfeilen.

Gjør synslaser vondt?

Noen kan være veldig redd for å få noe som helst på øyet. Selv det å skulle sette linser på øynene er for noen vanskelig, kort og godt fordi man berører øynene. Men de aller fleste av oss vil ikke oppleve noe form for ubehag med bruk av linser. Man får en viss rutine med å sette de på og ta de av uten at man berører øyet i særlig grad. Synslaser er heller ikke forbundet med særlig stort ubehag, men det finnes ulike metoder som har noe ulik prosedyre både under selve inngrepet og i løpet av helingsprosessen. Vi anbefaler at man setter seg godt inn i dette slik at man er forberedt på hva man kan forvente seg.

For det første, så vil optiker og kirurg komme med en klar anbefalt behandling til den enkelte ut i fra pasientens forutsetninger. Det innebærer at man alltid anbefaler den mest egnede metoden for best mulig resultat for den enkelte. Den mest vanlige metoden som anbefales, FS-LASIK, gjør ikke vondt fordi øyet er bedøvet med dråper under selve behandlinger. Noen pasienter beskriver likevel, på tross av full bedøvelse,at de opplever et visst ubehag under behandlingen. Dette er helt individuelt. Det som kan være ubehagelig for noen, merkes overhode ikke av andre.  De første timene etterpå, vi snakker ofte rundt 3-4 timer, kan øynene svi og kjennes irriterte ut etter FS-LASIK behandlingen. Deretter er ubehaget over. 

Andre metoder, som for eksempel LASEK, kan innebære mye ubehag som svie og lyssensitivitet over flere dager. Det er realiteten ved den metoden, og det er lite vi kan gjøre for å unngå akkurat det, siden ubehaget kommer av  måten behandlingen heles på. Hvor ubehagelig  det kjennes for den enkelte, er helt individuelt. Husk at vi i Memira vil alltid velge den metoden som passer dine øyne best, samt innebærer minst ubehag for deg.

Konklusjon; Hva skal jeg velge?

Både kontaktlinser og laserbehandling  er to svært  gode alternativer til briller, forutsatt at du har stabilt syn og ikke spesielt tørre øyne. Hva du kommer til å velge til slutt, avhenger av dine synsbehov ved de aktiviteter du holder på med og hvordan du ser det økonomiske bildet med de enkelte valgene. Når det gjelder risikoaspektet, er kontaktlinser og synslaser likeverdige.

Lev livet – akkurat slik du vil!

 

Last ned din brosjyre

Bestill tid

Se hvilke tider som er tilgjengelig akkurat nå

Eller book via telefon på 800 22 636

Fortsett å lese

10 ting å tenke på før en øyeoperasjon

10 ting å tenke på før en øyeoperasjon

Når du har bestemt deg for å gjennomføre en synskorreksjon gjenstår avgjørelsen om hvem som skal utføre den. Her får du vite hva som er viktig å tenke på før…

Les mer
Hvilke synsfeil finnes – og hva kan vi gjøre for å korrigere disse?

Hvilke synsfeil finnes – og hva kan vi gjøre for å korrigere disse?

Øyet er et veldig komplekst organ, og det er mange faktorer som kan påvirke dets helse og synskvalitet. Når det gjelder synsfeil er det primært fire typer: nærsynthet, langsynthet, skjeve…

Les mer
Tilgjengelighet hos Memira Eyecenter

Tilgjengelighet hos Memira Eyecenter

Å oppleve frihet uten briller og linser er noe vi i Memira Eyecenter ønsker å kunne tilby til flest mulig.  To av de mest vanlige årsakene til at vi sier…

Les mer

Vanlige spørsmål

Chatt nå

Chatta med kundeservice.

Utenfor åpningstid
Man – Fre 08:00 – 16:30
er det kun chatboter som er tilgjengelig

Ring oss

Kundeservice
Man – Fre 08:00 – 16:30
800 22 636

Stille et spørsmål

Lære mer

Gratis brosjyre
Last ned

Se prisene våre
Pris øyelaser
Pris linsebytte

Book en undersøkelse
Book nå