Ellen blir kvitt alderssynet – del 3

Dagene går så fort og synet blir mer og mer stabilisert – det er nesten så jeg kan merke utviklingen for hver time!

Jeg følger drypperegimet nøye og drypper 3 ganger om dagen, ikke mer men heller ikke mindre. Skygger er borte, “kantene” på siden begynner å bli borte. Man blir litt smågæren, og ser etter alle merkelige “ting” etter en slik operasjon i følge både sykepleiere, kirurg og andre som har gjort denne typen operasjon. Det er litt sånn at når du får  beskjed om at du trolig vil se litt lysringer og skygger den første tiden, så er faktisk hjernen nesten litt innstilt på det. Derfor ser du det. Hjernen har ikke klart å programmere seg om og definert at disse skyggene og lysringene ikke er vits å bruke energi på . Men den “omprogrammeringen” kommer etterhvert som timene går og derfor forsvinner, eller du ser ikke disse lysringene og skyggene etterhvert.  Memira er ekstremt nøye med å  fortelle i forkant om alle mulige bieffekter ved de enkelte behandlingene. Lysringer og skygger er en slik bieffekt, så jeg hadde hørt om det før operasjonen og var vel forberedt på at de kunne dukke opp.

Hjernen er en helt utrolig, finurlig “greie”. Jeg blir fasinert til mer jeg lærer om  hjernen og synet. Dersom hjernen din tolker et synsinntrykk dithen at “dette har du ikke bruk for/nytt av”, så vil hjernen gradvis programmere seg om slik at du opplever du ikke ser det du ikke trenger. Ta for eksempel nesen din. Den ser du egentlig, men i hverdagen føler du ikke at du ser den, for du kan ikke bruke det til noe spesielt nyttig å se den (nesene våre er jo ikke spesielt lange, så den hindrer deg ikke i ditt daglige gjøremål og derfor velger hjerne å koble den bort). Pinnochio derimot, han hadde en helt ekstremt lang nese som  gjorde hverdagen hans vanskelig – derfor om han hadde vært et levende menneske, ville nok hjernen hans ha programmert seg slik at han så nesen sin.

Skjønner du? Det er faktisk slik at de fleste  også egentlig kan oppfatte lysringer og skygger før man gjør en synskorrigerende behandling, men hjernen har omprogrammert det helt fra fødselen av (når hjernen begynte innprogrammeringen) slik at du ikke ser deg. Når du så gjør en endring av synssituasjonen din, hvilket man gjør ved slike behandlinger, og du får beskjed fra optiker og kirurg om at du kan komme til å se skygger og ringer en stund etter operasjonen – så ser du det helt til hjernen er ferdigprogrammert på nytt.

Dette ble en liten digresjon, men tenkte bare det kunne være greit å forklare litt om dette med lysringer og skygger.

Man kan ikke se på øynene mine at de er operert, foruten at de er uten mascara, som de ikke har vært på de siste 30 årene! Men jeg trives faktisk uten sminke også nå. Det er nesten utrolig hvilke  positive følger en synskorrigerende operasjon kan føre med seg ?  Jeg leser på mobil, benytter pc, skogstur og full fart i heimen med mine 3 barn i helgen uten briller og linser! Jeg synes det er litt uklart på lang avstand enda, men det er innenfor og normalt bare dager etter operasjon. Noe som har overrasket meg litt, og som jeg ikke hadde tenkt særlig på i forkant er at jeg blir litt mer trøtt på kvelden, trolig er dette som et ledd i tilpasningen. Hjernen jobber jo på høygir for å “komme på plass” med det nye synet. Jeg merker ikke noe av tørre øyne eller føler jeg er spesielt lysømfintlig, som også er vanlige bieffekter de første dagene. Men dette med at jeg ikke er lysømfintlig en gang, sier  jeg ikke til  de hjemme. Jeg ønsker meg tross alt nye freshe solbriller nå når jeg  er operert, og de vil jeg ha uavhengig av om jeg er trenger de eller ikke. Nye solbriller kan jeg fint unne meg nå, når jeg ikke trenger bruke penger på briller eller linser lenger. …..nok en fordel jeg ikke har tenkt på. Er du ikke enig ?

Livet er herlig med nytt godt syn på livet,  og snart er 1. kontroll etter operasjon, spennende!

Ellen Haagensen

Last ned din brosjyre

Bestill time

Se oversikt over ledige timer hos din nærmeste klinikk

Eller bestill time via telefon på 23 96 03 92

Fortsett å lese

5 ting å glede seg til etter en øyelaseroperasjon

5 ting å glede seg til etter en øyelaseroperasjon

5 ting å glede seg til etter en øyelaseroperasjon Vi har spurt våre pasienter hva som har vært den største endringen i livet deres etter…

Les mer
Trygg og sikker synskorrigerende øyeoperasjon

Trygg og sikker synskorrigerende øyeoperasjon

Vår erfarne og velutdannede team har utført over 500 000 øyeoperasjoner. Vi er her for å hjelpe deg på reisen mot klarere syn og et…

Les mer
Fire grunner til leamus i øyet

Fire grunner til leamus i øyet

Fire grunner til leamus i øyet Opplever du av og til at øyelokket ditt hopper eller vibrerer litt? Her er fire mulige årsaker til disse…

Les mer

Vanlige spørsmål