Del 6: Gjesteblogger Emil Holmström

Samtale og en avgjørende beskjed.

emil_blogg6_1
Johanna i full gang med å analysere resultatene mine.

Når jeg var på besøk hos Memira, kunne jeg ikke la være å stille alle de spørsmålene jeg satt inne med. Optiker Johanna ble  nesten bombardert  av alt jeg ville vite noe mer om, både for min egen del, men også for din del som følger denne bloggen min. Til slutt fikk jeg også beskjeden vedrørende forutsetningene som mine øyne har for operasjon. Under kommer litt mer detaljer fra min og Johannas samtale;

Fortell litt om deg selv. hva var årsaken til at du begynte å jobbe med synskorrigeringer?

– Jeg startet i min aller første jobb  som optiker i  2005.  I Memira startet jeg i 2011. Først og fremst handler mitt yrkesvalg om interessen for anatomien i øyet. Men jeg liker også veldig godt å treffe mennesker av alle ulike typer, spesielt de som har sett veldig dårlig. Disse menneskene vet jeg at jeg kan bidra til at de får en helt unik wow-følelse når de kan se  godt igjen. Det er så bra å kunne bidra til en bedre hverdag  for folk.

Memira er faktisk veldig nøye med hvem som er egnet for operasjon og hvem som ikke har de riktige forutsetningene. Dersom man ser for bra, får man rett og slett ikke gjort operasjon hos oss. Det skal være et skikkelig løft i forbedret synskvalitet.

Hva er den vanligste årsaken til at man tar steget og velger behandle synsfeilen sin?

– Å få friheten. De som er redde, får ofte et puff i riktig retning av en venn som også gjør eller har gjort en behandling. Eller om man er svært aktiv i hverdagen og bruker briller, for det er jo ikke alle som fungerer like greit med kontaktlinser. (Johanna forteller at også hun selv brukte kontaktlinser før hun gjorde sin behandling.)

Om jeg snur litt på det. Hva er de vanligste bekymringene folk bærer på?

– Det vanligste spørsmålet jeg får er ”kan jeg bli blind?”. Det er ekstremt lett å svare på. Nei, operasjonen kan man ikke bli blind av. Derimot finnes det alltid en infeksjonsrisiko som man skal være bevisst. Man skal  være forsiktig den første uken, både med hygiene samt bruke de dråpene man får foreskrevet.

Hvordan opplever pasientene selve behandlingen?

– De fleste synes faktisk at selve behandlingen er smertefri, gitt at det ikke er Lasek eller Trans-PRK de gjør. Men da er på den andre siden godt forberedt med bedøvelsesdråper og smertestillende tabletter. Min opplevelse er at de aller fleste er godt forberedt på hvordan inngrepet oppleves. Det bruker ikke være noen større overraskelser. Og de fleste synes det går mye raskere enn hva man har trodd på forhånd.

Jeg må også spørre deg om bieffekter. Hvor vanlig er det ?

– Vi følger alltid opp med kontroller i opp til et år, samtidig som vi har en garantitid på fem år. Når det gjelder bieffekter, er det som regel påvirkning av mørkesynet , så kallet haloseffekt som kan oppstå. Men det er svært sjelden det blir noe vesentlig problem over tid.  Med en laserbehandling er det i hovedvekt  tørre øyne og tåkete synsopplevelse som  kan komme i starten. Dette løses med fuktighetsgivende dråper, ganske så intensivt i starten for deretter suksessivt bli trappet ned. I forbindelse med undersøkelsen, forsøker vi å gi en rimelig realistisk  bedømming av hvordan synet vil oppleves etter operasjonen.

Hvor lang tid tar det før bieffektene forsvinner?

– Det avhenger helt av type behandling samt også hvordan ditt syn  heles og utvikler seg etter inngrepet. Men generelt sett bruker tremånederskontrollen markere en slutt – da er man glad og fornøyd og vel tilpass med det nye synet.

Til slutt. Hva vil du si til andre som tenker på å gjøre en behandling?

– Tenk på hvilke situasjoner som er trøblete med briller. Dersom man er redd og bekymret, synes jeg absolutt man skal gjøre en undersøkelse, og bare tenke på den som en mulighet til å vite om man kan operere seg. Du  trenger ikke føle  noe “press” for å måtte gjøre operasjonen etter undersøkelsen. Undersøkelsen bør sees på som et helt eget steg på veien til en mulighet for deg.  Husk også at majoriteten av de som kommer på undersøkelse, faktisk velger å operere seg – på grunn av at man får meget god innsikt i løpet av undersøkelsen.

* * *

Epilog: Når besøket nærmet seg slutten, kom Johanna tilbake med resultatet mitt. Jeg var veldig spent før jeg fikk beskjeden. Møtet med Johanna hadde gitt meg svar på aller spørsmål og funderinger som jeg hadde, og jeg kjente meg egentlig klar for å ta det neste steget.

Dessverre fikk jeg vite at jeg ikke hadde de nødvendige fysiske forutsetningene for å kunne behandle øynene mine. Når det er sagt, så fant jeg en viss trøst i at Memira sier nei til rundt en femtedel av alle som de undersøker – det kjennes også bra å vite at det sikre prioriteres foran det usikker når det gjelder mine øyne. men selvsagt syntes jeg det var kjedelig å få “nei`et” når jeg hadde kommet så langt på min egen reise.  Jeg må også understreke at det har vært fantastisk lærerikt å få den innsikten jeg nå har om øyebehandlinger. Og jeg inderlig at jeg har inspirert deg til å ta ditt neste steg på din egen reise mot et bedre syn.

Emil Holmström har vært brillebruker i 29 år, jobber som copywriter, foreleser og forfatter. Bosatt i idylliske Midsommarkransen utenfor Stockholm.

Last ned din brosjyre

Bestill time

Se oversikt over ledige timer hos din nærmeste klinikk

Eller bestill time via telefon på 23 96 03 92

Fortsett å lese

5 ting å glede seg til etter en øyelaseroperasjon

5 ting å glede seg til etter en øyelaseroperasjon

5 ting å glede seg til etter en øyelaseroperasjon Vi har spurt våre pasienter hva som har vært den største endringen i livet deres etter…

Les mer
Trygg og sikker synskorrigerende øyeoperasjon

Trygg og sikker synskorrigerende øyeoperasjon

Vår erfarne og velutdannede team har utført over 500 000 øyeoperasjoner. Vi er her for å hjelpe deg på reisen mot klarere syn og et…

Les mer
Fire grunner til leamus i øyet

Fire grunner til leamus i øyet

Fire grunner til leamus i øyet Opplever du av og til at øyelokket ditt hopper eller vibrerer litt? Her er fire mulige årsaker til disse…

Les mer

Vanlige spørsmål

Ring oss

Kundeservice
Man – Fre 08:00 – 15:30
23 96 03 92

Stille et spørsmål

Lære mer

Gratis brosjyre
Last ned

Se prisene våre
Pris øyelaser
Pris linsebytte

Book en undersøkelse
Book nå