Øyemigrene

Øyemigrene er et annet navn på migrene med aura (klassisk migrene). Betegnelsen er oftes brukt når synsforstyrrelsene oppstår uten etterfølgende hodepine. Synsforstyrrelsene kan blant annet bestå av flimrende partier i synsfeltet, synsutfall, sikksakk linjer og tåkesyn. Det påvirker ikke synet permanent. Øyemigrene er mer vanlig hos yngre personer. Stress og hormonforandringer er to utløsende faktorer til migrene.

Ved øyemigrene oppstår flimrende partier i synsfeltet.

Det kan oppstå i begge, eller bare ett av øynene.

Øyemigrene kan være ubehagelig, men det er en midlertidig tilstand og gir ingen vedvarende synsnedsetting.

Årsaker til øyemigrene

Øyemigrene antas å ha samme årsaker som migrene. Arvelige faktorer ser ut til å spille en stor rolle. Studier har vist at blodgjennomstrømningen i hjernen (ikke øyet) er underliggende årsak til både migrene og øyemigrene.

Det finnes flere faktorer som kan utløse øyemigrene, så kalte triggerfaktorer. Stress er en av dem. En annen faktor som kan påvirke er hormonforandringer. Dette er også årsaken til at migrene er vanligere blant kvinner enn menn.

Andre årsaker kan være mangel på søvn, væromslag og eksponering av sterkt lys.

Symptomer på øyemigrene

Typisk for øyemigrene er at det oppstår flimmer perifert, og bortfall av syn et eller annet sted i synsfeltet. Dette flimmeret kan se ut som lyse, runde flekker med taggete ytterkanter. Synsfeltutfallet oppstår som regel først sentralt i synsfeltet, for deretter å spre seg mot ytterkantene. Synet oppleves ofte som nedsatt siden deler av synsfeltet faller bort. Du kan også oppleve tåkesyn ved slike anfall.

Øyemigrene skaper oftest ingen direkte smerte, bortsett fra at noen, ikke alle, opplever t hodepine etterfølger anfallet.

Synsforstyrrelsene varer normalt 10-30 minutter, i noen tilfeller opp til en time. Hvis det vedvarer lenger kan det være symptomer på andre tilstander som må undersøkes av lege.

Behandling av øyemigrene

Øyemigrene er en midlertidig og ufarlig tilstand. Om anfallene oppstår ofte kan forebyggende medisinering i noen tilfeller være en løsning.

Spør oss

Book tid

Se hvilke tider som er tilgjengelig akkurat nå

Eller book via telefon på 800 22 636