Glasslegemeløsning

Glasslegemeavløsning viser seg oftest som små bevegelige flekker eller prikker i synsfeltet. Det oppstår som regel på grunn av aldring og rammer de fleste mennesker over 60 år. Tilstanden er oftest helt ufarlig, men det er viktig at man gjennom en øyeundersøkelse utelukker andre årsaker til symptomene.

Glasslegemeløsning innebærer at glasslegemet løsner fra festene sine mot netthinnen.

Glasslegemet er en geléaktig væske som fyller rommet mellom linsen og netthinnen i øyet. Med alderen endrer glasslegemet gradvis struktur, den blir tynnere og mindre gelèaktig og kan løsne fra festet mot netthinnen. Det er det som er glasslegemeløsning.

Årsaker til glasslegemeløsning

Glasslegemeløsning er altså en helt naturlig tilstand etterhvert som man blir eldre. Det rammer de fleste eldre mennesker, og mange merker det ikke i hele tatt. Den naturlige prosessen starter ofte når man er middelaldrende, men kan også starte tidligere.

Glasslegemeløsning er oftest helt ufarlig, men det kan være lurt å gjøre en undersøkelse av øynene hvis man har symptomer på glasslegemeløsning. Dette for å sikre at de ikke skyldes en annen øyesykdom

Symptomer på glasslegemeløsning

Symptomer på glasslegemeløsning ses oftest som bevegelige prikker, flekker/ flyvende «fluer», eller tråder/spindelvev i synsfeltet.

Det du ser er fortetninger i glasslegemet som følge av den endrede strukturen. Disse uregelmessighetene kaster skygge på netthinnen og ses som bevegelige strukturer som kalles for floaters (muscae volitantes). Noen ganger kan du også oppleve at du ser lysglimt. Dette kommer av at glasslegemet drar i netthinnen. Dersom du ser lysglimt er det viktig å få undersøkt netthinnen raskt.

Symptomene kan være plagsomme, men de påvirker ikke synsskarpheten. Noen ganger kan visse detaljer skjules av disse skyggene. Da kan det hjelpe å titte opp og ned et par ganger slik at du får de til å flytte på seg.

Behandling av glasslegemeløsning

Dersom du får diagnosen glasslegemeløsning, vil det ikke bli iverksatt noen behandling. Tilstanden er vedvarende, men de fleste venner seg til å ha disse prikkene og strekene i synsfeltet. Hvis man ikke har for mye fokus på at de er der, vil oppmerksomheten for dem gradvis svekkes.  I ekstreme tilfeller der skyggene forstyrrer synet vesentlig, kan det vurderes en operasjon for å fjerne hele glasslegemet, eller skyte strukturene i stykker med laser.

Dersom prikkene og strekene plutselig skulle øke i antall, det oppstår lysglimt , om synet blir tåkete eller du sorte utfall av synsfeltet, bør du snarest kontakte en øyelege. En komplikasjon relatert til glasslegemeløsning, er at det kan oppstå hull i netthinnen, hvilket er svært viktig å kunne utelukke. Øyelegen undersøker øyet med mikroskop for å se om det finnes noen tegn til hull på netthinnen. Dersom øyelegen oppdager hull i netthinnen må det behandles for å forhindre netthinneløsning. Hullet kan leges med en laserbehandling.

Spør oss

Book tid

Se hvilke tider som er tilgjengelig akkurat nå

Eller book via telefon på 800 22 636