Hvorfor feirer vi Lucia?

Mange mener det er en lysfest til ære for martyren Lucia og at det er årsaken til hvite drakter og lyskrans på hodet, men faktisk finnes det flere og eldre årsaker til denne feiringen……

Det er helt korrekt at  Luciadagen 13. desember er en minnedag for den hellige Lucia fra Sicilia. Hun led ifølge legenden martyrdøden under kristendomsforfølgelsene i Romerriket tidlig på 300-tallet.

Men i Norden er feiringen blandet sammen med den gamle norrøne Lussi-tradisjonen.   «Lussi » ble av folk oppfattet som en farlig kvinnevette som var ute denne natten, og hun ble brukt for å skremme barna. Ingen skulle være ute under åpen himmel «Lussinatten». Førjulstiden ble også  oppfattet som den farligste tiden for mennesker og dyr gjennom hele året, og med lussinatten åpnet årets skumleste tid. Dette var også den eneste natten i året at dyra kunne snakke med hverandre.

LUSSINATTEN

Lussinatten kom Lussi for å kontrollere at arbeidet til julefeiringen var i rute. Alt grovarbeidet til jul som tresking og spinning skulle være ferdig til Lussinatten og ølbryggingen måtte være i gang. Lussi kontrollerer at julematen lages og fristene overholdes. Hun smakte på juleølet, kom med kakespaden, bivånte lefsebakinga i eldhuset og ropte ned i skorsteinspipa: «Inkje bryggja, inkje baga, inkje store eld hava!»

Oppdaget Lussi at ting ikke var som de skulle ble hun rasende! Lysene som brukes i feiringen skulle hjelpe til med å holde Lussi borte fra hus og fjøs på gårdene.