Stadig flere nordmenn korrigerer synet sitt for å slippe briller og linser. Men uroen for at noe kan gå galt er fortsatt et hinder for mange. «Jeg bestemte meg for å sjekke ut min redsel rundt dette», sier journalisten Victoria Lagercrantz, 49 (til høyre på bildet).
I dag kan de fleste korrigere synet, uansett synsfeil. – Vi gjør rundt 20 000 operasjoner per år i Skandinavia og har svært fornøyde kunder, forteller Urban Schönbeck, øyelege hos Memira de 10 seneste årene.
Memira er størst i Norden innen øyelaser og linsebytte. Alle operasjonene utføres av legitimert lege spesialisert på øyne og med erfaring fra flere tusen operasjoner. På tross av dette er redsel et hinder for mange som drømmer om et liv uten linser og briller. – Jeg tror det handler om et naturlig instinkt: å beskytte øynene har faktisk vært helt avgjørende for menneskenes overlevelse i denne verden. Derfor er det helt naturlig at vi følelsesmessig vegrer oss for et inngrep som berører akkurat øynene, sier Urban Schönbeck.
Victoria Lagercrantz er utdannet journalist, men jobber nå som sjef på et contentbyrå i Stockholm. Hun fikk briller tidlig og har brukt kontaktlinser siden hun var 14 år, men har aldri vurdert en operasjon. – Å kunne se bra uten briller er helt sikkert helt fantastisk. Men jeg har ikke turt å ta steget. Selv om risikoen er minimal, tenk om skjer en alvorlig komplikasjon. Nå har Victoria booket en undersøkelse hos Memira. – Jeg vil vite hva som gjelder for meg: Kan jeg få løst synsfeilen min, og hvilke risiko må jeg forholde meg til?
Lotta Björk, optiker på Memiras klinikk på Vasagatan i Stockholm, starter med en grundig undersøkelse. Hun undersøker Victorias syn, sjekker hornhinnens status og tykkelse og måler avstanden mellom horn- og netthinnen. – Vi kan operere alle synsfeil, men ikke alle øyne. For å kunne gjøre en øyeoperasjon må du ha en stabil synsfeil, en viss tykkelse på hornhinnen og friske øyne, forklarer Lotta. Memira sier faktisk nei til en av fem. Men Victoria får en positiv beskjed. – Siden du er over 45 år er det linsebytte som gjelder for deg. Vi bytter din naturlige linse med en kunstig linse som korrigerer alle synsfeilene dine: både alderssyn og feil krumning på hornhinnen.
Godt over 50 000 nordmenn bytter linser hvert år. Metoden for linsebytte er den samme som en grå stæroperation – verdens vanligste operasjon. – I Sverige gjøres rundt 130 000 grå stæroperasjoner hvert år, i Norge godt over 50 000 og vi i Memira gjør cirka 12 000 linsebytter årlig – så det er en veldokumentert metode, forteller Lotta Björk. – Forskjellen er at vi setter inn en mer avansert linse som gir deg godt syn. Med på kjøpet slipper du grå stær – noe som ellers kommer med årene, og da for mange slutter med linsebyttet.
Optikeren Lotta Björk gjorde selv et linsebytte våren 2019 og slipper nå lesebriller helt. Hun går gjennom fakta om linsebytte og forteller om sin egen opplevelse, og Victoria får svar på alle sine spørsmål. – Selve operasjonen går raskt. Øynene bedøves med dråper, og du får beroligende middel om du vil, men du er våken hele tiden. Selve inngrepet tar 10-15 minutter per øye. Du skal beregne å være på klinikken i rundt 1,5 til 2 timer.
Rett etter inngepet er du blendet noe – deretter ser du ganske så omgående. I starten ser du haloseffekter: ringer og glorier rundt lyskilder. Dette handler om at hjernen skal tilpasse seg den nye linsen og det er helt individuelt hvor lang tid den enkelte bruker på dette. Samme kveld som jeg gjorde operasjonen, kunne jeg titte på tv og neste morgen så jeg kjempebra, men fortsatt litt dimmete syn – helt normalt siden hornhinnen er litt hoven den første tiden etterpå.
Hvilke vedvarende bivirkningar kan jeg få? – Noen synes de trenger noe mer lys, for eksempel når man leser. Mørkesynet kan bli litt dårligere og man kan fortsette å se glorier rundt lyskilder i mørket. Det er de vanligste bivirkningene. Det finnes også noen bivirkninger som rammer ytters få, som vedvarende slørete syn på avstand.
Hvor sikkert er det at synet mitt blir helt bra? – Meget sikkert. For 10-15 prosent av alle som gjør linsebytte blir det igjen en liten rest av synsfeilen, ofte relatert til krumningen på hornhinnen. Men det kan vi fint korrigere med laser, en kompletterende behandling som er inkludert i prisen du betaler. Det var blant annet derfor jeg undersøkte hornhinnene dine – for å sikre at vi kan gjøre en øyelaser dersom det skulle behøves.
En av ti som har gjort et linsebytte bruker likevel briller en gang i blant har jeg lest – hvorfor det ? – De kompletterer med briller i visse spesielt synskrevende situasjoner. Oftest handler det om at man trenger et særs skarpt syn på veldig nært hold, ca. 40 centimeter fra øyet.
Så var det det der med redselen. Lotta starter et pedagogisk bildespill på sin ipad som viser hva som skjer i løpet av operasjonen. –Akkurat dette – det føles faktisk litt ekkelt; at slikt skal skje i mine øyne. Tenk om jeg blir blind, utbryter Victoria. – Det kan faktisk ikke skje. Det finnes ikke ett eneste kjent tilfelle i hele verden der noen har blitt blind av en synskorrigerende øyeoperasjon. Selve operasjonen er trygg og sikker. Det som er viktig er at du etterpå følger de instruksjoner som vi gir deg slik at man minimerer risikoen for en infeksjon, som jo er en risiko ved alle operasjoner! Memira har en unik trygghetsgaranti som innebærer kostnadsfrie kontroller og kompletterende behandlinger i fem år etter operasjonen. – Før du forlater oss på operasjonsdagen booker vi inn en kontroll en uke senere, samt en ny synsundersøkelse etter tre måneder, forteller Lotta. – Du kan alltid ringe vår kontakttelefon og få umiddelbar hjelp, og du kan komme på kostnadsfrie kontroller i fem år etter operasjonen.
Victoria og Lotta fortsetter å prate engasjert, og Victoria får med seg en mappe med informasjon. Neste steg er å booke tid for operasjon, som kan skje allerede i løpet av noen få uker. I forkant av en operasjon blir Victoria undersøkt av en øyelege for å kontrollere at øynene er friske samt at forutsetningene er optimale. Dagen etter undersøkelsen er Victoria mentalt klar for en øyeoperasjon. Lenger tid skulle det ikke ta. – Jeg innser at ubehaget jeg har kjent på, egentlig har vært en diffus redsel koplet til det faktum at det er øynene man behandler. Men etter møtet med optiker Lotta – og etter å ha lest nøye all informasjon jeg har kunnet komme over – føler jeg meg helt trygg og svært motivert for en behandling. Jeg trengte virkelig denne pushen her: booke inn en undersøkelse og få alle fakta på bordet.
Slik du ser det nå: Hva er det værste som kan skje? – At jeg får en infeksjon som blir komplisert, men risikoen for det er så pitteliten – en på 5000. Dessuten kan jeg minske den risikoen ved å forholde meg til de retningslinjene jeg har fått fra optiker og kirurg: øyedråper, ikke utsette øynene for smuss og så videre.
Når opererer du deg? – Jeg fyller 50 neste år og tenker jeg kan ønske meg et linsebytte i presang.
Se oversikt over ledige timer hos din nærmeste klinikk
Eller bestill time via telefon på 23 96 03 92