Det finnes mange meninger og myter om øyeoperasjoner dersom man søker rundt på nettet. For å gjøre det enkelt for deg, har vi samlet faktabaserte svar på de aller vanligste mytene. Finn ut mer her:
Selv om det kan høres ubehagelig ut å gjøre et inngrep på øyet, trenger det ikke gjøre vondt. Øyet bedøves ved hjelp av øyedråper under operasjonen. Dette gjør at du ikke kjenner noen smerte mens operasjonen foregår.
Ved den vanligste laseroperasjonen, FS-Lasik og ved linsebytte, kjenner du heller ikke noe vesentlig smerte etter operasjonen.
LASEK og Trans-PRK, som er de lasermetodene vi kun bruker i de situasjoner hvor FS-Lasik ikke er mulig, kan du oppleve smerte en viss tid etter operasjonen mens øyet leger seg. Derfor får du med deg bedøvelsesdråper som du kan bruke ved behov.
For mange kan prisen på en øyeoperasjon virke høy og avskrekkende, men tenk over hvor mye penger brillene eller linsene dine koster deg over tid. Sannsynligvis kommer du frem til at en operasjon faktisk kan lønne seg i det lange løp. Det er så lett å glemme kostnaden ved linser dersom man har faste linseabonnement og du kun ser månedskostnaden. Men om du summerer den over tid, så blir det betydelige summer i løpet av noen år. Er man linsebruker, så skal man helst også ha et par briller som man bruker slik at øynene får litt avlastning fra slitasjen som linsene gir. Pass derfor på så du gjør reelle sammenligninger når du gjør ditt regnestykke.
Sammenligner du ulike aktører innenfor synskorrigerende operasjoner, er det viktig at du sammenligner ”epler og epler”. Pass derfor på så du finner ut av detaljene i de ulike tilbudene. Spesielt viktig er det å se på hvilke kvalitetsnivå, samt garantier og fokus rundt sikkerhet de ulike aktørene har. Dette kan være en drivende faktor for ulike priser på operasjoner. Dette er verdt å tenke godt gjennom når du sammenligner priser.
Vi har samarbeid med flere bedrifter og organisasjoner, som kan tilby sine medarbeidere eller medlemmer fordelaktige tilbud. Sjekk ut hos din arbeidsgiver om dere har en slik ordning hos oss.
Det er svært sjelden det oppstår komplikasjoner ved øyeoperasjoner. Men i likhet med alle andre kirurgiske inngrep, finnes det også en viss form for risiko ved øyeoperasjoner, som for eksempel risikoen for infeksjoner.
Det er viktig at du leser grundig informasjonen du får om risiko og bivirkninger i forkant av operasjonen. Jo mer forberedt du er, desto lettere blir det å følge de råd og anbefalinger du får før operasjonen – og på det viset bidrar du også til å minimere risikoen, for du vet hva du skal og ikke skal gjøre.
De fleste komplikasjoner som kan oppstå, kan behandles så lenge de oppdages i tide. Les mer om risiko som finnes for de ulike metodene og om Memiras 5-års Trygghetsgaranti
Ved de vanligste operasjonene – linsebytte eller FS-Lasik – kan du gå på jobb igjen allerede dagen etter operasjonen, forutsatt at du ikke jobber i et skittent og støvete miljø, som for eksempel en fjøs eller stall. Dersom du laseropereres med enten LASEK- eller Trans-PRK, kan du ha behov for rundt en ukes hvile, uten jobb etterpå. Disse metodene gjør vondt, du kan være lyssensitiv og ha litt varierende syn i løpet av denne tiden når øynene leges. Etter en uke, fungerer de aller fleste på akkurat samme viset som tidligere, men synet kan bruke opp til tre måneder for å stabilisere seg.
Tvert imot hva denne myten sier, så kan forskjellen mellom ulike klinikker kan være ganske stor. De varierer for eksempel i størrelse, erfaring, spekter av metoder og hvordan man sikrer kvaliteten. Føler du deg usikker på hvordan en klinikk tenker og sikrer kvaliteten, så ettergå det hos dem og still spørsmål om hvordan de jobber med kvaliteten.
At du får en grundig undersøkelse av dine individuelle forutsetninger og eventuell risiko ved behandling, er et minimumskrav. Du skal kunne stole på at klinikken ikke gjennomfører en operasjon som kan innebære unødvendig risiko for deg. Til større erfaring klinikken har med ulike øyne, forutsetninger og operasjoner, desto tryggere kan du kjenne deg. Her kan du lese hvordan vi i Memira jobber med kvalitet.
Frykten for å miste synet når man gjør et kirurgisk inngrep på øynene, er helt forståelig. Men det finnes ikke et eneste kjent tilfelle i verden hvor en synskorrigende øyeoperasjon har medført at noen ble blinde. I svært sjeldne fall der man gjerne har slurvet med rutinene man skal følge i etterkant av operasjonen, kan man få en infeksjon på øyet etter operasjonen og om den ikke blir behandlet, kan det resultere i en permanent synsnedsetting. Dersom du kjenner deg urolig for alvorlige konsekvenser, så bør du velge den klinikken hvor du føler deg tryggest.
Selvsagt kan det skje at ulike klinikker tar ulike beslutninger og kommer med ulike anbefalinger til en og samme kunde. Når det handler om noe så verdifullt som øynene dine, bør du alltid stole på legen dersom han fraråder operasjon på deg. Spør gjerne ulike klinikker hvor ofte de sier nei til å operere kunder. Våre leger i Memira, sier nei til hver femte person som ønsker en operasjon på grunn av at risikoen i de enkelte tilfellene er for stor etter legenes synspunkt.
Alle typer synsfeil kan faktisk korrigeres med operasjon, til og med skjeve hornhinner. Derimot finnes det øyetyper som av anatomiske årsaker ikke bør opereres.
Har du for eksempel en tynn hornhinne, eller en synsfeil som er i endring, bør du ikke operere øynene dine.
Flere eksempel på forutsetninger for operasjon, finner du her
Dersom man investerer i en operasjon, vil man selvsagt være sikker på å oppnå forventet brillefrihet i etterkant. 98 prosent av alle som gjør en laseroperasjon, er brillefrie etter tre måneder. Dersom du ikke er det, kan det hende du trenger en kompletterende operasjon, eller at du på forhånd har blitt informert om brillebehov på en viss avstand. Eventuelle kompletterende operasjoner, er kostnadsfri gjennom Memiras Trygghetsgaranti. Den gjelder i hele 5 år etter selve øyeoperasjonen din. Husk også at kompletterende operasjoner, kan være planlagt inn som en del av hele behandlingsforløpet ditt. Når det gjelder linsebytte, er det 88 prosent som er helt uten briller etter operasjonen. De øvrige 12 prosentene bruker fortsatt briller ved visse tilfeller i løpet av dagen. Dette kan man som regel både forutse og gjøre bevisste valg rundt, allerede før selve operasjonen, da i forhold til hvilken type linse man velger å sette inn under inngrepet. Det finnes flere ulike linsevalg som har ulike egenskaper og som vil være med på å påvirke grad av brillefrihet etter operasjonen.
Dersom du ikke kan bli fri fra brillene dine ved en viss avstand, skal optikeren eller legen som har gjort undersøkelsen på deg, ha informert deg om det før operasjonen.
Se oversikt over ledige timer hos din nærmeste klinikk
Eller bestill time via telefon på 23 96 03 92